close
Két atomerőműben is hosszabbít a British Energy
Atom - Egyéb

Két atomerőműben is hosszabbít a British Energy

A British Energy (BE) bejelentette, Ăśt ĂŠvvel, 2016-ig meghosszabbĂ­tjĂĄk a Hinkley Point B ĂŠs a Hunterston B atomerőművek ĂźzemidejĂŠt. EgyĂşttal 2013-ig tovĂĄbbi vizsgĂĄlatokat vĂŠgeznek annak megĂĄllapĂ­tĂĄsĂĄra, lehetsĂŠges-e tovĂĄbbi Ăźzemidő-hosszabbĂ­tĂĄs 2016 utĂĄn – jelentette a NukInfo.
Bill Coley, a British Energy vezĂŠrigazgatĂłja elmondta, a kĂŠt blokk ĂźzemidejĂŠnek meghosszabbĂ­tĂĄsĂĄt műszaki ĂŠs gazdasĂĄgi vizsgĂĄlatok előztĂŠk meg. A meghosszabbĂ­tott Ăźzemidőn tĂşli műkĂśdĂŠs a zĂłna ĂŠs a hőcserĂŠlők tovĂĄbbi vizsgĂĄlatĂĄnak eredmĂŠnyĂŠtől fĂźgg.

A Hinkley Point B ĂŠs a Hunterston B atomerőművekben kĂŠt-kĂŠt gĂĄzhűtĂŠsű reaktor Ăźzemel, melyek a hetvenes ĂŠvek vĂŠgĂŠn kezdtĂŠk meg a villamosenergia-termelĂŠst. A nĂŠgy blokkot 2006 oktĂłberĂŠben ĂĄllĂ­tottĂĄk le, hogy ellenőrzĂŠseket ĂŠs javĂ­tĂĄsokat vĂŠgezzenek.

A dĂŠl-nyugat angliai Hinkley Point B ĂŠs a skĂłciai Hunterston B atomerőművek jelenleg 60% kĂśrĂźli teljesĂ­tmĂŠny kihasznĂĄltsĂĄggal Ăźzemelnek. A British Energy tĂĄjĂŠkoztatĂĄsa alapjĂĄn a kĂśvetkező pĂŠnzĂźgyi ĂŠvben esedĂŠkes tervezett leĂĄllĂĄsok sorĂĄn elvĂŠgzik a hőcserĂŠlők felĂşjĂ­tĂĄsĂĄt ĂŠs optimalizĂĄlĂĄsĂĄt. A cĂŠl, hogy a teljesĂ­tmĂŠny kihasznĂĄlĂĄsa elĂŠrje a 70%-ot.

70%-os teljesĂ­tmĂŠny kihasznĂĄlĂĄsi tĂŠnyező esetĂŠn az Ăźzemidő-hosszabbĂ­tĂĄs 2,7 penny/kWh (3,7 eurocent/kWh) villamosenergia-ĂĄr felett pĂŠnzĂźgyileg kedvező. MegfontoljĂĄk azonban a 70% feletti teljesĂ­tmĂŠny kihasznĂĄlĂĄsi tĂŠnyező műszaki ĂŠs gazdasĂĄgi lehetősĂŠgĂŠt, a tovĂĄbbi befektetĂŠsi szĂźksĂŠgletekkel egyĂźtt.
A Hinkley Point B ĂŠs a Hunterston B atomerőművek tovĂĄbbi ĂźzemelĂŠsĂŠhez tovĂĄbbi 90 milliĂł font (125 milliĂł eurĂł) befektetĂŠs szĂźksĂŠges a jelenlegi beruhĂĄzĂĄsi programon felĂźl a 2008. ĂĄprilis 1-ĂŠn kezdődő hĂĄrom pĂŠnzĂźgyi ĂŠvben.

2007 jĂşniusĂĄban a BE elismerte, hogy a 2006-2007-es pĂŠnzĂźgyi ĂŠvben a Hunterston B ĂŠs a Hinkley Point B atomerőművei Ăśsszesen 9,4 terrawattĂłra vesztesĂŠget kĂśnyvelhettek el.

A BE szerint az Ăźzemidő meghosszabbĂ­tĂĄsĂĄnak lehetősĂŠgĂŠt a vĂĄllalat tĂśbbi atomerőművĂŠben is meg fogjĂĄk vizsgĂĄlni a megfelelő időpontban.