close
Indul a Juzsno-Russzkoje gázprojekt
Egyéb - Gáz

Indul a Juzsno-Russzkoje gázprojekt

Hamarosan indul a termelĂŠs a nyugat-szibĂŠriai Juzsno-Russzkoje gĂĄzmezőn, a hĂŠtfői ĂźnnepĂŠlyes avatĂłn azonban a Gazprommal csak a BASF pezsgőzĂśtt. Az E.ON is kĂśzĂślte, hogy mĂĄr megĂĄllapodott, de erről szĂłlĂł kĂśzlemĂŠnyĂŠből kiderĂźl, hogy mĂŠgse.

JĂśvőre beindul a termelĂŠs a nyugat-szibĂŠriai Juzsno-Russzkoje gĂĄzmezőn. A terĂźlet 2009-től ĂŠvi 25 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter gĂĄzt ad, ebből a tervek szerint 9 milliĂĄrd jut NĂŠmetorszĂĄgba. A lelőhely ĂźnnepĂŠlyes hĂŠtfő avatĂłjĂĄn azonban a lincencgazda Gazprom mellett csak a nĂŠmet BASF jelent meg, amelynek a Gazprom ĂĄltal ĂŠrtĂŠkesĂ­tendő gĂĄz bevĂŠtelĂŠnek a 35 szĂĄzalĂŠka jut.


A projektbe bevonandĂł mĂĄsik nĂŠmet tĂĄrsasĂĄg, az E.ON azonban csak kĂśzlemĂŠnyben tudatta, hogy az ő megĂĄllapodĂĄsa is megszĂźletett a Gazprommal, csak ĂŠppen a rĂŠszvĂŠnycsere sorĂĄn ĂĄtadandĂł ĂŠrdekeltsĂŠget ĂŠrtĂŠkelĂŠsĂŠről nincs megegyezĂŠs. Az orosz Gazprom „lĂĄtvĂĄnyos előrelĂŠpĂŠsről” szĂłlĂł kĂśzlemĂŠnyĂŠt figyelmesen elolvasva szintĂŠn kiderĂźl, hogy az E.ON-nal valĂłjĂĄban szĂł sincs megegyezĂŠsről. Erre utal, hogy egyikĂźk sem osztotta meg a vilĂĄggal a cserĂŠbe bevonandĂł E.ON ĂŠrdekeltsĂŠgek listĂĄjĂĄt, holott korĂĄbban mĂĄr konkrĂŠt cĂŠgnevek vĂĄltak ismerttĂŠ. Annyival azonban mĂŠgis okosabbak vagyunk, hogy mivel a kĂśzlemĂŠnyekben Nyugat- ĂŠs KĂśzĂŠp-eurĂłpai erőművi ĂŠs gĂĄztĂĄrolĂł vagyonelemekről van szĂł, feltehetően ismĂŠt listĂĄn vannak az onnan mĂĄr lekerĂźlt magyarorszĂĄgi E.ON gĂĄzĂŠrdekeltsĂŠgek. TalĂĄn a villamos ipariak is.


EmlĂŠkezetes, hogy a 2006-os megĂĄllapodĂĄs szerint eredetileg az E.ON HungĂĄria Zrt. 25 szĂĄzalĂŠk plusz egy szavazata, valamint az E.ON FĂśldgĂĄz Trade Zrt. ĂŠs az E.ON FĂśldgĂĄz Storage Zrt. 50-50 szĂĄzalĂŠka mĂ­nusz egy szavazata kerĂźlt volna ĂĄt a Gazpromhoz a Juzsno-Russzkoje 25 szĂĄzalĂŠkĂĄĂŠrt cserĂŠbe. KĂŠsőbb a Gazprom angliai, illetve mĂĄs nyugat-eurĂłpai erőművekre vetett szemet, az E.ON HungĂĄriĂĄt pedig mĂĄr nem emlegette. MĂŠg kĂŠsőbb a kĂŠt itteni gĂĄzcĂŠget sem, viszont kĂśzĂślte, hogy nem elĂŠgedett az itteni befektetĂŠsi kĂśrnyezettel. Most tehĂĄt talĂĄn mĂŠgis elĂŠgedett valamennyire, de ennĂŠl tĂśbb nem derĂźlt ki az erről szĂłlĂł legfrissebb hĂ­rből. InformĂĄciĂłink szerint az idĂŠn mĂĄr nem szĂźletik meg a vĂŠgleges megĂĄllapodĂĄs az E.ON-nal, amely az ĂŠvi 10 milliĂĄrd kĂśbmĂŠteresre tervezett sajĂĄt fĂśldgĂĄztermelĂŠsből 6 milliĂĄrdot a Juzsno-RusszkojĂŠről remĂŠl.

A Gazprom a napokban bejelentette, hogy a mezőn mintegy kĂŠtmilliĂĄrd eurĂłnyi beruhĂĄzĂĄsra van szĂźksĂŠg, s hogy abbĂłl ő mĂĄr – mint tegnap megĂ­rtuk – 850 milliĂłt teljesĂ­tett. KĂŠt ĂŠve, az E.ON-nal kĂśtĂśtt stratĂŠgiai szĂśvetsĂŠge idejĂŠn a nĂŠmet cĂŠg 1,2 milliĂĄrd eurĂłval szĂĄllt volna be a vĂĄllalkozĂĄsba, az alkudozĂĄs azĂłta folyik. A kĂŠt tĂĄrsasĂĄg nemrĂŠg kĂśzĂśs eurĂłpai – kĂśztĂźk magyarorszĂĄgi – erőmű ĂŠpĂ­tĂŠsi tervről is beszĂĄmolt, azĂłta erről semmi hĂ­r.