close
Medvegyev: elsőbbséget az oroszországi gázellátásnak!
Egyéb - Gáz

Medvegyev: elsőbbséget az oroszországi gázellátásnak!

ElĂŠgedetlen az orosz belfĂśldi gĂĄzellĂĄtĂĄssal Dimitrij Medvegyev első miniszterelnĂśk-helyettes ĂŠs elnĂśkjelĂślt. Szerinte egyes tĂŠrsĂŠgekben „őrĂźlt” hĂĄztartĂĄsi gĂĄzĂĄrak vannak, a fogyasztĂłk szĂĄmĂĄrĂłl pedig alulbecsĂźlt adatokat jelentenek.

“A helyi hatĂłsĂĄgok sokszor nem tudnak magyarĂĄzatot adni a magas helyi gĂĄzĂĄrakra, ez pedig hiteltelennĂŠ teszi, amit csinĂĄlunk”, kĂśzĂślte Dimitrij Medvegyev egy gĂĄzellĂĄtĂĄsrĂłl szĂłlĂł konferenciĂĄn. Szerinte a belfĂśldi ellĂĄtĂĄsnak elsőbbsĂŠget kell ĂŠlveznie a beruhĂĄzĂĄsokban, mert „segĂ­teni kell az embereken”. Kiemelte a mezőgazdasĂĄgi ĂŠs lakossĂĄgi cĂŠlĂş gĂĄzellĂĄtĂĄs fontossĂĄgĂĄt, s azt, hogy a lakossĂĄgnak hozzĂĄ kell fĂŠrnie a gĂĄz rĂŠvĂŠn a hőhĂśz ĂŠs a villamos energiĂĄhoz is, amelyek jobb ĂŠletminősĂŠget biztosĂ­tanak szĂĄmukra.


Az idĂŠn a Gazprom 20,2 milliĂĄrd rubelt (mintegy 817,8 milliĂł dollĂĄrt) kĂśltĂśtt gĂĄzellĂĄtĂĄsi programjĂĄra. HĂŠtezer kilomĂŠternyi vezetĂŠket ĂŠpĂ­tett ĂŠs 545 telepĂźlĂŠst lĂĄtott el gĂĄzzal, beleĂŠrtve tĂśbb mint tĂ­zezer kĂłrhĂĄzat, iskolĂĄkat ĂŠs gyermekintĂŠzmĂŠnyeket. “A program tĂĄrsadalmi szempontbĂłl is fontos, ezĂŠrt elfogadhatatlan a kĂśltsĂŠgeket olyan lakosokra rĂĄterhelni, akik nem gazdagok, illetve olyan tĂŠrsĂŠgekre, ahol alig van pĂŠnz”, jelentette ki.


JĂśvőre azok a telepĂźlĂŠsek, amelyek eleget tesznek gĂĄzellĂĄtĂĄsi kĂśtelezettsĂŠgĂźknek, ugyanannyi pĂŠnzt kapnak a GazpromtĂłl, mint az idĂŠn. A tĂśbbi telepĂźlĂŠs problĂŠmĂĄjĂĄt egyesĂŠvel kell kivizsgĂĄlni ĂŠs megoldani.