close
Visszaeshet az orosz olajkitermelés
Egyéb - Olaj

Visszaeshet az orosz olajkitermelés

Nagyméretű műszaki beruházások nélkül Oroszország olajtermelése 2016-2017-től csökkenni fog, véli az orosz LUKoil olajipari vállalat. Ezt az orosz állam megelőzheti azzal, hogy kedvező adózási feltételeket teremt a nem-hagyományos és a sarkköri olajtermelésnek.

A LUKoil orosz olajipari magánvállalat nemrég kiadott jelentésében kifejti, az oroszországi olajlelőhelyek termelése ezekben az években éri el a maximumot, ezután egy természetes csökkenés következik azok kimerülésével. Ahhoz, hogy ezt a folyamatot ellensúlyozni tudják, évente három-négy olyan mezőt kellene munkarendbe állítani, mint például a nyugat-szibériai Vankor.

Már tavaly év végén lejárt pár nagyobb olajmező termelési joga, és természetesen az idő előrehaladtával egyre kisebb az esély ilyen méretűek megnyitására, hiszen elfogynak. A LUKoilnak azért még vannak tartalékai, tervei szerint a Jurubcseno-Tohomszkoje, a Russzkoje, a Vosztocsno-Messzojahszoje, a Novoportovszkoje, a Kjumginszkoje és az Iminorszkoje mezőket törné fel 2020-ig. Ennek eredményeként a cég éves termelése 2025-ig nagyjából 100 millió tonnával nőhetne.

Ez azonban nem sokat segít az ország egészének eredményén, az elemzés szerint az egyes vállalatoknak a nem-hagyományos (tight) olaj kitermelése érdekében is érdemes lenne erőfeszítéseket tennie. Ez és a sarkköri termelés ugyan jó eredményeket hozhat azonban mindkettő igen költséges az új technológia telepítése és az infrastruktúra kiépítése miatt. Az ilyen típusú beruházásokat ráadásul a jelenlegi adórendszer szinte biztosan veszteségessé teszi, teszi hozzá a LUKoil jelentése. Ha nem teremt az állam kedvező feltételeket, biztosan bekövetkezik a jelentős termelés-csökkenés az olajiparban pár éven belül. Akár 130 millió tonnával is csökkenhet az éves termelés 2025-re, ha a tendenciát hagyja Oroszország elfajulni, figyelmeztetett a napokban Leonyid Fedun, a LUKoil elnökhelyettese. Mint hozzátette, a helyzet egyáltalán nem reménytelen, hiszen Oroszország még mindig jelentős tartalékokkal rendelkezik, csak meg kell találni a módját a kitermelésének.