close
Bebukott a Nabucco?
Blog - Egyéb - Gáz

Bebukott a Nabucco?

Nem a Nabucco West csővezetéket választotta az azerbajdzsáni Shah Deniz II. gázmező kitermelői konzorciuma a földgáz Európába szállítására – jelentette be szerdán a Nabucco egyik részvényese, az OMV osztrák energiaipari konszern.

Az OMV rövid közleményben számolt be arról, hogy megkapták az erről szóló értesítést a kitermelőktől. “Miközben az OMV elfogadja a konzorcium döntését, azon a véleményen van, hogy a Nabucco által benyújtott ajánlat minden követelménynek megfelelt és rendkívül versenyképes volt” – tették hozzá. A Nabucco West a Transz-adriai Csővezetékkel (TAP) volt versenyben a szállítási jogért. A Der Standard osztrák napilap értesülései szerint az OMV vezetése már halottnak ítéli a projektet, annak ellenére, hogy Gerhard Roiss, a cég vezetője méág néhány napja is azt hangoztatta, hogy: “ha százszor is halottnak hiszik a Nabucco-t, százegyedszerre is feltámad.” A Nabucco jelenlegi résztvevői az osztrák OMV, a bolgár BEH, a magyar Mol, a török Botas és a román Transgaz.

Az alig 500 kilométeres hosszúságú TAP vezeték Görögországon keresztül szállítja majd a gázt az Adriához. TAP tulajdonosai a svájci AXPO (42,5 százalék,), a norvég Statoil (42,5 százalék) és a német E.ON (15 százalék). Alig néhány hónappal ezelőtt még szinte biztosak voltak dolgukban a Nabucco képviselői. Mint az Energiainfo is megírta, gőzerővel folyt a vezeték építésének előkészítése, holott még nem volt döntés arról, hogy valóban a Nabucco szállíthatja majd a gázt a Sah Deniz II. gázmezőről Európába.

A projekt

A Kaszpi-tenger térségéből és a Közel-Keletről több mint 500 millió potenciális európai ügyfélnek gázt szállító NABUCCO gázvezeték az Európai Unió Déli Energiafolyosó zászlóshajó projektje. A vezeték a bolgár-török határtól indulva szállított volna gázt az ausztriai Baumgartenben található Közép-európai Gázelosztó Központba. A Bulgárián, Románián és Magyarországon áthaladó gázvezeték a teljes nyomtáv nagy részében a már meglévő gázvezetékek nyomvonalát követné.