close
Számíthat még megrendelésre a Ganz
Atom - Egyéb

Számíthat még megrendelésre a Ganz

Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó (EEG) Kft. további orosz atomenergetikai megrendelésekre számíthat, ezáltal még jobban bekapcsolódik a Roszatom beszállítói körébe – mondta Andrej Nyikipelov, az Atomenergomas Nyrt. vezérigazgatója.

A Ganz EEG Kft.-ben 51 százalékban tulajdonos Atomenergomas vezetője hangsúlyozta, hogy a magyar vállalattal közös erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy az ukrán atomenergetikai fejlesztésekbe is egyre inkább bekapcsolódhassanak beszállítóként. Andrej Nyikipelov kiemelte, hogy az Atomenergomas ajánlattétel esetén figyelembe veszi a Ganz lehetőségeit, amelyet eredményesen integráltak a cégcsoport vállalatai közé.

A vezérigazgató értékelése szerint a Ganz EEG Kft. jól fejlődött az utóbbi években, több szerződést is kötöttek a magyar-orosz vegyesvállalattal oroszországi szállításokra. A Ganz EEG Kft. a rosztovi atomerőmű építéséhez szivattyúkat gyárt, jelenleg az új Leningrád Atomerőmű számára gyártottak atomerőművi átrakó részegységeket, amelyeket ezen a héten vesznek át a megrendelők.

Az Atomexpón újságíróknak Andrej Nyikipelov elmondta, hogy a cégcsoport számára bővülési lehetőséget lát egyebek között a hajóiparban. Az új típusú jégtörők számára atomreaktorokat gyártanak, és hadiipari megrendelésekre is számítanak. Az Atomenergomas cégcsoport éves árbevétele 2012-ben 53 milliárd rubel volt, amely folyamatosan növekszik – tette hozzá. A cégcsoport vállalatai a gyártás során olyan minőségbiztosítási rendszert működtetnek, amely kizárja a nem megfelelő minőségű termékek előállítását, szállítását. Ezt a megrendelőkkel szerződésben is rögzítik, termékeik minőségét, a minőségellenőrzési rendszerüket folyamatosan vizsgálják – fejtette ki a vezérigazgató.

Az Atomenergomas Nyrt. a Roszatom állami konszern energetikai gépgyártó csoportja, amely komplex és hatékony megoldásokat kínál az atom- és hőerőművi, valamint olaj- és gázipari berendezések területén. Több mint 50 termelő, mérnöki és tudományos kutató egységgel rendelkezik Oroszországban és külföldön.

A Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft. 2012-ben két és félszeresére növelve, 3 milliárd 866 millió forintot meghaladó árbevételt ért el. Ebből 823,7 millió forintot belföldön, és több mint 3 milliárd forintot exportból realizált. Tavalyi adózott eredménye meghaladta a 332 millió forintot a megelőző évi 816 millió forint veszteséggel szemben. A veszteség ledolgozása, a nyereség elérése mögött az húzódik meg, hogy a bevételeket jelentősen növelni, a költségeket pedig csökkenteni tudták. A cég megrendelés-állománya jelenleg mintegy 4,5 milliárd forint értékű.