close
Japán nukleáris együttműködés a V4 országokkal
Atom - Egyéb

Japán nukleáris együttműködés a V4 országokkal

Shinzo Abe japán miniszterelnök az atomreaktorok exportjának növelése érdekében egyeztetett négy közép-európai nemzet vezetőivel az energiaszektorban való együttműködésről.

A Visegrádi Négyekkel (V4) szorosabbra fűzött kapcsolattól az infrastruktúra exportjának növekedését várja, amely Japán gazdasági növekedési stratégiájában is szerepel. Ezt a Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia közötti regionális együttműködési szövetség csúcsértekezlete után jelentette be, amelyen ő is részt vett.

A kibocsátott közös közlemény szerint Japánnak hozzá kell járulnia a nukleáris biztonság növeléséhez a 2011 márciusában bekövetkezett Fukushima-Daiichi nukleáris baleset tanulságainak feldolgozásával. A közlemény szerint a V4-ek és Japán üdvözölte, hogy a privát szektor mindkét oldalon érdeklődést mutat az atomenergia és a nukleáris biztonság terén az együttműködésre. Japán külügyminiszteri szinten melegítette fel kapcsolatait a V4 országokkal a négy tagország gyors gazdasági növekedésének tudatában – írta a NucNet.

1991-ben Lengyelország, Magyarország és a korábbi Csehszlovákia Visegrádon döntött a csoport létrehozásáról. Mind a négy ország tervei között szerepel, hogy új atomerőművet építsen, vagy építés alatt állót fejezzen be, hogy csökkentse függését az orosz energiaforrásoktól. Csehország a temelini atomerőmű két újabb blokkjának beszállítójáról dönt legkorábban szeptemberben. A Toshiba és az USA érdekeltségbe tartozó Westinghouse alkotta konszern versenyez az orosz Atomsztrojekszporttal és a francia Arevával.

Lengyelországban a kormány számos országgal, köztük Japánnal, Franciaországgal, az USA-val, Kanadával és Dél-Koreával folytatott már egyeztetést nukleáris programjának fejlesztéséről. Magyarország két új blokkot szeretne építeni a Paksi Atomerőmű telephelyén, 2020 és 2025 indulási időpontokkal. 2012. júniusban a kormány deklarálta, hogy a projekt gazdaságilag fontos és alapvető Magyarország energiaellátása szempontjából.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség nyilvántartása szerint Szlovákia négy atomerőművi blokkja a villamos termelésének felét adja, és két további egységet jelenleg építenek a Mohi Atomerőműben.