close
Erre a beruházásra még a Gazprom pénze is kevés
Egyéb - Gáz

Erre a beruházásra még a Gazprom pénze is kevés

A tervezett 7 milliárd dollár valószínűleg nem lesz elég arra, hogy az orosz állami gázvállalat, a Gazprom felépítse a Japán-tenger partjára a gázcseppfolyósító üzemét. A Vlagyivosztok-LNG projektbe ezért távol-keleti vállalatokat is meghívott.

Lehet, hogy nem lesz elég az a 7 milliárd dollár, amelyet az orosz Gazprom gázipari vállalat megszavazott a Vlagyivosztok-LNG program gázcseppfolyósító üzemének megépítésére a VTB Capital befektetési bank szerint. „Komoly kétségeink vannak afelől, hogy az orosz cég meg tud építeni egy 10 millió tonna kapacitású üzemet 7 milliárd dolláros költségvetéssel”, idézi a bank szakértőjét az Oil and Gas Eurasia online szaklap. A beruházás fő kockázata amellett, hogy vevőt kell találnia a Gazpromnak az újonnan előállított LNG-re az, hogy egyáltalán pénzügyileg megvalósítható-e az építkezés.

A Gazprom szívesen látna olyan vállalatokat a Vlagyivosztok-LNG-projektben, amelyek hajlandóak stratégiai partnerként közreműködni és garantáltan évente 6 millió tonna LNG-t vásárolni az üzemtől. A VTB szerint a vásárlási garancia kitétele biztosítaná a projekt pénzügyi stabilitását. Többek között japán cégekkel is tárgyalnak erről jelenleg, a Gazprom a beruházás akár 49 százalékától is hajlandó megválni, mondta nemrégiben Vitalij Markelov, az orosz gázipari óriás elnök-helyettese. Potenciális partnerként szóba jött a japán Itocho, Japex, Marubeni, Inpex és Cieco, a koreai Kogas és a kínai CNPC. A távol-keleti cégeknek praktikus az üzem elhelyezkedése, hiszen a Perevozsnaja-öbölben, Kína és Japán között épül meg.

Az LNG-üzem első fázisa 2018-tól indulna. A beruházás három szakaszának mindegyike 5-5 millió tonna éves kapacitást ad, a földgáz a Szahalin, az Irkutszk és a Jakutföld mezőkről érkezik majd. A Távol-Keleten az orosz állami olajvállalat, a Rosznyefty is szeretne LNG-üzemet építeni az észak-amerikai ExxonMobillal.

A két cég a napokban bejelentette, hogy számos sarkköri mezőre megszerezte a termelési engedélyt, ezért a soron következő lépés az LNG-üzem tervezése lesz. A munka ez év végén kezdődik, először az alapvető technológiai és kereskedelmi, majd a mérnöki tervezéssel, áll az Exxon közleményében.