close
Duplázta nyereségét a MAVIR
Áram - Egyéb

Duplázta nyereségét a MAVIR

A MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. 2012-ben 11,68 milliárd forintos adózott nyereséget ért el, szemben az előző évi, 5 milliárd forintot kissé meghaladó eredménnyel, a társaság a kis mértékben (megközelítőleg 1 százalék) csökkenő villamosenergia-forgalom mellett is növelni tudta nettó árbevételét.

Bertalan Zsolt vezérigazgató a cég tavalyi eredményeit ismertető keddi sajtótájékoztatón kiemelte: fennállásának legsikeresebb pénzügyi évét zárta 2012-ben a MAVIR, amely 2013-ban 15,5 milliárd forintot tervez beruházásra, fejlesztésre a tavalyi 17,2 milliárd forint után. A társaság auditált beszámolója szerint a MAVIR Zrt. nettó árbevétele 133,8 milliárd forint volt tavaly, több mint 3 milliárd forinttal haladta meg a megelőző évit. A vezérigazgató hangsúlyozta: tavaly a MAVIR Zrt. üzemirányításában, illetve üzemeltetésében lévő berendezések meghibásodása miatt nem volt zavar a fogyasztók villamosenergia-ellátásában, 2012-ben pedig mérföldkő volt a közös cseh-szlovák-magyar árampiac elindulása.

Bertalan Zsolt kifejtette: 2012-ben nagy előrelépés történt az okos hálózati mintaprojektjükben, amelyről széleskörű szakmai egyeztetés zajlik. Jelezte: a kétéves időtartamúra tervezett projekt keretében az okos mérők felszerelése jövőre indulhat el, mivel a kapcsolódó közbeszerzések 2014 elejére zárulhatnak le.

Az okos mérési projekt tervezése kapcsán elmondta: a nemzetközi szinten jellemző három fő gyakorlat közül azt a változatot vették alapul, amely szerint az országban egy központosított okos mérés működik a projektbe bevont közműszolgáltatásokban. Az okos mérési mintaprojekt célja, hogy egy-két éven belül mérési eredményeket szolgáltasson a fogyasztói viselkedéséről, és a működési modellről is képet adjon, hogy megalapozott döntés születhessen majd az országos bevezetésről, arról, hogy hol és milyen körben éri meg az okos mérés bevezetése – emelte ki a vezérigazgató. Bertalan Zsolt elmondta: a MAVIR a pilot projekt végrehajtására kapott felkérést, később döntenek arról, hogyan megy tovább a folyamat.

A 2012-es főbb fejlesztésekről szólva a vezérigazgató kifejtette: lezárult a Martonvásár-Bicske-Győr 400 kilovoltos összeköttetés kiépítése, és folytatódott a Debrecen Józsa 400/120 kilovoltos alállomás építése, valamint a Dunamenti alállomás rekonstrukciója is, befejezésük az év végére várható.
Bertalan Zsolt az idei beruházásokról elmondta: megkezdődött a dunaújvárosi alállomás felújítása, és egy új alállomás tervezése Gödöllő térségében. A MAVIR éves jelentéséből kiderül, hogy a bruttó villamosenergia-felhasználás a társaság előzetes adatai alapján 0,6 százalékkal, 42 374 gigawattórára (GWh) csökkent 2011-hez képest. A MAVIR napi energia adatgyűjtése alapján az előző évhez képest a 2012-ben az év 3 hónapjában fogyasztás-növekedés, a többi 9 hónapban csökkenés volt megfigyelhető. A téli – és egyben az éves – csúcsterhelés 2012. december 13-án 6463 megawatt volt -4,8 Celsius fokos napi átlaghőmérséklet mellett.

Az import szaldó energia 2012-ben csaknem 8000 gigawattóra volt, 19,9 százalékkal magasabb a 2011-es adatnál. Ez a bruttó felhasználás 18,8 százaléka, ami az előző évhez képest 3,4 százalékos emelkedés. A magyar átviteli hálózaton keresztül ténylegesen érkező éves villamos energiának 53 százaléka volt tranzit, 43,9 százalékkal maradt el a menetrendekben bejelentett mennyiségtől.