close
Zajszegény transzformátor prototípusa készült
Áram - Egyéb

Zajszegény transzformátor prototípusa készült

Zajszegény transzformátor prototípusát készítették el a CG Electric Systems Hungary Zrt. szolnoki telephelyén; a Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében megvalósított projekt közel 100 millió forintba került, a költségekhez a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 48,8 millió forint támogatást nyújtott.

A transzformátor állomások gyakran sűrűn lakott területeken helyezkednek el, áthelyezésük nagyon költséges, így a szolgáltatók egyre inkább az alacsony zajkibocsátású konstrukciók beszerzésére törekednek – mondta el Angyal László projektvezető hétfőn az MTI-nek. Tájékoztatása szerint a fejlesztések egyik iránya a száraz transzformátorok kapacitásnövelését célozza meg, ezek kedvező telepíthetőségi és zajkibocsájtási tulajdonságai miatt. A másik fejlesztési irány a 40 megawatt teljesítmény körüli transzformátorok esetén – mivel ezek esetében típusváltás nem várható – továbbra is az olajterű transzformátorok zajcsökkentésére irányul.

A CG Electic Systems Hungary Zrt. új hangszigetelő fallal ellátott transzformátor prototípusa azért készült el, hogy a cég közepes méretű transzformátorai a fogyasztókhoz közelebb eső, ugyanakkor magasabb zajvédelmi előírású területeken is elhelyezhetők legyenek a jövőben. A projekt műszaki-tudományos jelentősége abban áll, hogy a transzformátor belső falára olyan hangszigetelő anyagot rögzítettek, amely a transzformátor aktív része által generált zajt jelentősen csökkenti.