close
Túl részletes az európai nukleáris direktíva?
Atom - Egyéb

Túl részletes az európai nukleáris direktíva?

A Foratom európai nukleáris ipari csoport szerint a nukleáris ipar minden olyan szabályozásnak híve, amely növeli a nukleáris biztonságot, de az európai nukleáris biztonsági direktíva javasolt felülvizsgálata műszakilag túlságosan részletes és aláaknázhatja a nemzeti nukleáris biztonsági hatóságok jogkörét.

Jean-Pol Poncelet, a Foratom főigazgatója az ipar aggodalmait fejezte ki a felülvizsgált direktíva potenciális hatásaival kapcsolatban. Szerinte az Európai Bizottságnak (EB) meg kellett volna várnia, hogy a tagállamok visszacsatolják tapasztalataikat a korábbi, 2011-ben életbe lépett direktíva megvalósításáról. A tagállamoknak először 2014-ben kell jelentést készíteniük az EB-nek a direktíva végrehajtásáról. Ezen túlmenően az EB-nek figyelembe kellett volna vennie a nemzeti hatóságok javaslatait, mivel ők maradnak az illetékesek a nukleáris biztonság terén a hatósági feladatok ellátásában – írta a NucNet.

Frederik Hassel, a svéd Sugárbiztonsági Hatóság (Radiation Safety Authority) helyettes vezetője és az Európai Nukleáris Biztonsági Hatóságok Csoportjának (European Nuclear Safety Regulators Group – Ensreg) tagja szerint az európai hatóságok nem látnak szükségesnek jelentős változásokat a felelősségek terén a fukushimai balesetet követő stressz-tesztek nyomán. Hassel szerint a hatóságok nem változtatnák meg a direktívát és csatlakozott Poncelethez abban, hogy meg kellett volna várni a jelenlegi direktíva alapján elért eredményeket.

Poncelet szerint azért is indokolt lett volna még várni, hogy a nemzetközi szabványok, pl. a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség dokumentumai felülvizsgálatának eredményeit figyelembe vehessék. Az Ensreg már áprilisban is közzétette a véleményét, amelyben leszögezte, hogy a direktíva előírásainak részletessége csökkentheti az európai nukleáris biztonsági keretek rugalmasságát és dinamizmusát.

A június 13-án előterjesztett EB direktíva javaslat megalkotná az európai szakértői felülvizsgálatok és az EU szinten harmonizált nukleáris biztonsági útmutatók rendszerét. Célja a nukleáris biztonsági szabályozási rendszer javítása lenne.