close
Veszélybe kerülhet a bioetanol-gyártás
Egyéb - Megújuló

Veszélybe kerülhet a bioetanol-gyártás

A bioetanol jĂśvedĂŠki adĂłjĂĄnak literenkĂŠnt 40 forintban tĂśrtĂŠnő megĂĄllapĂ­tĂĄsĂĄra a jĂśvedĂŠki adĂłtĂśrvĂŠnyhez benyĂşjtott mĂłdosĂ­tĂł javaslat elfogadĂĄsa ellehetetlenĂ­ti a magyarorszĂĄgi bioetanol-gyĂĄrtĂĄst ĂŠs forgalmazĂĄst Magyar Bioetanol SzĂśvetsĂŠg szerint.

Az egyes gazdasĂĄgi tĂĄrgyĂş tĂśrvĂŠnyek mĂłdosĂ­tĂĄsĂĄrĂłl szĂłlĂł javaslatban eredetileg ĂĄfa nĂŠlkĂźl 12 forint szerepelt, deAradszki AndrĂĄs (KDNP) kĂŠpviselő jĂşnius 21-ĂŠn benyĂşjtott mĂłdosĂ­tĂł indĂ­tvĂĄnya mĂĄr 40 forintra emelnĂŠ azt. ÁfĂĄval egyĂźtt ez literenkĂŠnt 50 forintot jelentene az eddigi adĂłmentessĂŠggel szemben. A szĂśvetsĂŠg kĂśzlemĂŠnye szerint a legnagyobb bioetanol-tartalmĂş Ăźzemanyag, az E85-Ăśs a jelenlegi adĂłkedvezmĂŠny mellett ĂĄtlagosan 280 forint literenkĂŠnt, mĂ­g a 95-Ăśs motorbenzinĂŠ 370 forint. Az alacsonyabb energiatartalom miatt a bioĂźzemanyagbĂłl ugyan 20 szĂĄzalĂŠkkal tĂśbbet kell felhasznĂĄlni, de Ă­gy is 10 szĂĄzalĂŠk megtakarĂ­tĂĄst jelent a bioĂźzemanyagot hasznĂĄlĂł autĂłsoknak. A tĂşlzott mĂŠrtĂŠkű adĂł a Magyar Bioetanol SzĂśvetsĂŠg szerint elsősorban kis- ĂŠs kĂśzĂŠpvĂĄllalkozĂĄsokat lehetetlenĂ­tene el ĂŠsmintegy 30 ezer munkahelyet ĂŠrint.

Ugyanakkor nehezĂ­ti az EurĂłpai UniĂł ĂĄltal 2020-ig kitűzĂśtt 10 szĂĄzalĂŠkos megĂşjulĂł arĂĄny elĂŠrĂŠsĂŠt az Ăźzemanyagok forgalmazĂĄsban. A szĂśvetsĂŠg kĂśzlemĂŠnye hangsĂşlyozza, hogy MagyarorszĂĄgon minden ĂŠvben jelentős kukoricafelesleg marad, ehhez teremt felvevő piacot a bioetanol-gyĂĄrtĂĄs. Az uniĂłs cĂŠlkitűzĂŠsek ugyanakkor jelentős exportpiaci potenciĂĄlt is jelentenek. A Magyar Bioetanol SzĂśvetsĂŠg szerint az “idő sĂźrget, hiszen a bioetanol elsősorban ebben az ĂŠvtizedben jelent kitĂśrĂŠsi lehetősĂŠget MagyarorszĂĄg szĂĄmĂĄra”. Aradszki AndrĂĄs a mĂłdosĂ­tĂł javaslatban tĂşlzott tĂĄmogatĂĄssalindokolta az ĂĄfĂĄval egyĂźtt 50 forintos literenkĂŠnti jĂśvedĂŠki adĂłt. A kĂŠpviselő szerint tĂşlzott ĂĄllami tĂĄmogatĂĄs lenne a 12 forint jĂśvedĂŠki adĂłmĂŠrtĂŠk a hosszĂş idő Ăłta magas ĂźzemanyagĂĄrak miatt.

A kĂŠpviselő az indoklĂĄsban emlĂŠkeztetett arra, hogy az E85-Ăśs Ăźzemanyag jĂśvedĂŠki adĂłztatĂĄsĂĄnak kedvezmĂŠnye az EurĂłpai BizottsĂĄg szerint ĂĄllami tĂĄmogatĂĄsnak minősĂźl ĂŠs az nem vezethet az E85-Ăśs Ăźzemanyag tĂşlzott tĂĄmogatĂĄsĂĄhoz. Az EurĂłpai BizottsĂĄg hatĂĄrozata szerint az adĂłzĂĄsi kedvezmĂŠny nem haladhatja meg a bioetanol előĂĄllĂ­tĂĄsi kĂśltsĂŠge ĂŠs a benzin piaci ĂĄra kĂśzĂśtti kĂźlĂśnbsĂŠget. A kĂŠpviselő hivatkozik arra, hogy a benzin fogyasztĂłi ĂĄra 2006-ban, az E85-Ăśs jĂśvedĂŠki adĂłmentessĂŠgĂŠnek jĂłvĂĄhagyĂĄsĂĄnak időpontjĂĄban 272,6 forint volt literenkĂŠnt ĂŠs jelenleg 375-385 forint, ugyanakkor az E85-Ăśs alapanyagĂĄt jelentő bioetanol meghatĂĄrozĂł eurĂłpai jegyzĂŠsĂĄra ebben az időszakban nem vĂĄltozott. Aradszki AndrĂĄs az indoklĂĄsban felhĂ­vta a figyelmet arra, hogy ha az EurĂłpai BizottsĂĄg tĂşlkompenzĂĄlĂĄst ĂĄllapĂ­tana meg, akkor a bioetanol-gyĂĄrtĂłknak literenkĂŠnt 120 forintot plusz a kamatokat kellene visszafizetniĂźk.