close
Megint nem kap áramot Minszk
Áram - Egyéb

Megint nem kap áramot Minszk

Az orosz Inter RAO EESZ ĂĄramexportőr szerdĂĄn 0 Ăłrakor valĂłban leĂĄllĂ­totta az elektromos energia szĂĄllĂ­tĂĄsĂĄt FehĂŠroroszorszĂĄgnak, amint azt kedden előre bejelentette. A fehĂŠrorosz Belenergo ugyanis az egy hĂŠttel elhalasztott hatĂĄridőre sem fizette ki a februĂĄr Ăłta felhalmozĂłdott, mintegy mĂĄsfĂŠl milliĂĄrd rubeles adĂłssĂĄgĂĄnak esedĂŠkes rĂŠszĂŠt, mert Minszk egyelőre nem tud erre valutĂĄt talĂĄlni.

KĂŠrt ugyan hitelt erre egy FehĂŠroroszorszĂĄgban tevĂŠkenykedő orosz banktĂłl, de a bank csakis az orosz KĂśzponti Bank garanciĂĄjĂĄval lett volna hajlandĂł hitelezni, az KĂśzponti Bank azonban elzĂĄrkĂłzott ettől, s ezt azzal indokolta, hogy Minszknek – amint ez a gazdasĂĄgi adatokbĂłl lĂĄthatĂł -, van elegendő valutĂĄja adĂłssĂĄga tĂśrlesztĂŠsĂŠre. Ahogyan az orosz sajtĂł Ă­rja, ez a “szappanopera” harmadik felvonĂĄsa: az Inter Rao a fizetĂŠsek elmaradĂĄsa miatt jĂşnius 9-ĂŠn 50 szĂĄzalĂŠkkal csĂśkkentette az ĂĄramszĂĄllĂ­tĂĄst, ĂŠs csak jĂşnius 13-ĂĄn ĂşjĂ­totta fel, amikor megĂĄllapodĂĄs szĂźletett az adĂłssĂĄg tĂśrlesztĂŠsĂŠről – amelynek ĂŠrtelmĂŠben Minszknek jĂşlius 5-ig tĂśbb rĂŠszletben kellett volna kifizetnie 1,5 milliĂĄrd rubeles felhalmozĂłdott adĂłssĂĄgĂĄt -, ĂŠs megĂŠrkezett az első rĂŠszlet is.

A jĂşnius 20-ĂĄn esedĂŠkes mĂĄsodik rĂŠszletet azonban Minszk nem utalta ĂĄt. Az orosz fĂŠl mĂĄr jelezte a szĂĄllĂ­tĂĄsok leĂĄllĂ­tĂĄsĂĄt, de Ăşjabb tĂĄrgyalĂĄsok nyomĂĄn beleegyezett a hatĂĄridő jĂşnius 27-ig valĂł meghosszabbĂ­tĂĄsĂĄba. a Belenergo ezt a hatĂĄridőt is elmulasztotta, ezĂŠrt az Inter Rao kedden ismĂŠt jelezte, hogy leĂĄllĂ­tja a szĂĄllĂ­tĂĄsokat, s az előre jelzett időpontban, szerdĂĄn 0 Ăłrakor meg is tette ezt. Igor Szecsin energetikai kĂŠrdĂŠsekben illetĂŠkes miniszterelnĂśk-helyettes a dĂśntĂŠst jĂł előre azzal indokolta, hogy az ĂĄramszĂĄllĂ­tĂĄsok piaci alapon tĂśrtĂŠnnek, ĂŠs azt mondta, a szĂĄllĂ­tĂĄsok leĂĄllĂ­tĂĄsa nem lesz hatĂĄssal a fehĂŠroroszorszĂĄgi fogyasztĂłk ĂĄramellĂĄtĂĄsĂĄra. OroszorszĂĄg csak februĂĄr Ăłta szĂĄllĂ­t FehĂŠroroszorszĂĄgnak Ăşjra ĂĄramot: a szĂĄllĂ­tĂĄsokat kĂśzel egy ĂŠve leĂĄllĂ­tottĂĄk annak az orosz erőműnek a felĂşjĂ­tĂĄsa miatt, ahonnan Minszk az ĂĄramot kapja.

Â