close
Küszöbön a lengyel nem hagyományos gáztermelés
Egyéb - Gáz

Küszöbön a lengyel nem hagyományos gáztermelés

HĂĄrom-nĂŠgy ĂŠven belĂźl megduplĂĄzĂłdhat LengyelorszĂĄg gĂĄztermelĂŠse, ha sikerĂźl elindĂ­tani a legnagyobb remĂŠnysĂŠgen, a Kutno lelőhelyen a felhozatalt. A nemkonvencionĂĄlis gĂĄzmező rĂĄadĂĄsul valamennyivel tĂśbb palagĂĄzt rejthet, mint amennyi hagyomĂĄnyos fĂśldgĂĄzzal rendelkezik az orszĂĄg. A nemzeti energiavĂĄllalatnak az amerikai FX Energy kĂślcsĂśnzi szaktudĂĄsĂĄt, a prĂłbafĂşrĂĄsok augusztusban kezdődhetnek.

LengyelorszĂĄg nyilvĂĄntartott gĂĄztartalĂŠkai megduplĂĄzĂłdhatnak, amennyiben az egyik remĂŠnybeli palagĂĄz-lelőhely megfelel a tĂśrvĂŠnyi előĂ­rĂĄsoknak – ĂĄllĂ­tja a lengyel ĂĄllami olaj- ĂŠs gĂĄzvĂĄllalat, a PGNiG. A Reuters hĂ­rĂźgynĂśksĂŠg szerint a vĂĄllalat 50 szĂĄzalĂŠkkal nĂśvelnĂŠ ĂŠves termelĂŠsĂŠt, amint a szĂłban forgĂł, Kutno nevű lelőhelyet megnyithatnĂĄ.

A PGNiG az amerikai FX Energy-vel dolgozna a KutnĂłn, augusztusban lĂĄtnĂĄnak munkĂĄhoz, a termelĂŠs pedig hĂĄrom-nĂŠgy ĂŠven belĂźl indulhatna. A vĂĄllalatok szerint akĂĄr 100 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter gĂĄz is rejtőzhet a fĂśld alatt, ami pedig tĂśbb LengyelorszĂĄg jelenleg becsĂźlt, Ăśsszesen 95 milliĂĄrd kĂśbmĂŠternyi hagyomĂĄnyos gĂĄztartalĂŠkĂĄnĂĄl. “A lelőhely ugyanazokkal a jellemzőkkel rendelkezik, mint a HollandiĂĄban, vagy Nagy-BritanniĂĄhoz tartozĂł ĂŠszaki-tengeri terĂźleteken lĂŠvő leggazdagabb lelőhelyek, ezek az orszĂĄgok pedig NorvĂŠgia utĂĄn a legnagyobb nyugat-eurĂłpai gĂĄztermelők.” – nyilatkozott Pjotr Gliniak, a kutatĂĄsi csoport vezetője a Rzeczpospolita lengyel napilapnak.

LengyelorszĂĄg 14 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter gĂĄzt hasznĂĄl fel ĂŠvente, ebből 4,2 milliĂĄrdot termel maga, a szĂźksĂŠglet tĂśbbi rĂŠszĂŠt orosz importbĂłl fedezi. Mint azt a Kutno lelőhellyel kapcsolatban Marek Karabula, a PNGiG vezĂŠrigazgatĂł-helyettese elmondta, ez a 4 milliĂĄrd kĂśbmĂŠteres termelĂŠs 8 milliĂĄrdra nőhet, ha sikerĂźl elindĂ­tani rajta a termelĂŠst. Az FX Energy e hĂłnap elejĂŠn ĂĄllapodott meg a Nafta PilĂĄval, hogy annak egyik fĂşrĂłtornyĂĄt hasznĂĄlva vĂŠgezhet prĂłbĂĄkat a KutnĂłn a harmadik negyedĂŠvben, valĂłszĂ­nűleg augusztusban.