close
Nukleáris biztonsági konferencia Brüsszelben
Atom - Egyéb

Nukleáris biztonsági konferencia Brüsszelben

KĂŠtnapos nukleĂĄris biztonsĂĄgi konferencia kezdődĂśtt kedden BrĂźsszelben, az EurĂłpai NukleĂĄris BiztonsĂĄgi HatĂłsĂĄgok Csoportja (ENSREG) szervezĂŠsĂŠben.

A 2007-ben lĂŠtrehozott ENSREG fĂźggetlen, hatĂłsĂĄgi szakĂŠrtői testĂźlet, amelynek tagjai kĂśzĂśtt ott vannak az EurĂłpai UniĂł mind a 27 tagĂĄllamĂĄnak nukleĂĄris biztonsĂĄgi, radioaktĂ­v hulladĂŠk-biztonsĂĄgi ĂŠs sugĂĄrvĂŠdelmi hatĂłsĂĄgainak vezető tisztsĂŠgviselői, valamint az EurĂłpai BizottsĂĄg kĂŠpviselői. A konferencia cĂŠlja a biztonsĂĄgi ĂŠs hatĂłsĂĄgi tevĂŠkenysĂŠgről szerzett tapasztalatok cserĂŠjĂŠnek elősegĂ­tĂŠse. VitĂĄt folytatnak egyebek kĂśzt a nukleĂĄris biztonsĂĄggal kapcsolatos kĂŠrdĂŠsek uniĂłs harmonizĂĄciĂłjĂĄnak kilĂĄtĂĄsairĂłl, a nukleĂĄris biztonsĂĄgi irĂĄnyelv megvalĂłsĂ­tĂĄsĂĄrĂłl, az ĂĄtlĂĄthatĂłsĂĄg gyakorlati ĂŠrvĂŠnyesĂźlĂŠsĂŠről, illetve a tervezett nukleĂĄrishulladĂŠk- ĂŠs kiĂŠgettĂźzemanyag-irĂĄnyelv előkĂŠszĂ­tĂŠsĂŠnek eddigi eredmĂŠnyeiről.

A szerdai zĂĄrĂł ĂźlĂŠsen a fukusimai tragĂŠdia miatt elhatĂĄrozott uniĂłs stresszteszttel foglalkoznak.A rendezvĂŠnyen jelen vannak a nukleĂĄris hatĂłsĂĄgok, az atomerőművek tulajdonosai, a kulcsĂĄgazatok ĂŠrintettjei, a nemzeti kormĂĄnyok, a nemzetkĂśzi szervezetek ĂŠs a relevĂĄns ĂŠrdekcsoportok kĂŠpviselői is. A nyitĂł ĂźlĂŠsen beszĂŠdet mondott tĂśbbek kĂśzt GĂźnther Oettinger energiaĂźgyi EU-biztos, valamint KovĂĄcs PĂĄl, a magyar energiaĂźgyekĂŠrt felelős helyettes ĂĄllamtitkĂĄr.

Â