close
Botrány a Tepco közgyűlésén
Atom - Egyéb

Botrány a Tepco közgyűlésén

BotrĂĄnyok kĂ­sĂŠrtĂŠk a fukusimai erőművet Ăźzemeltető Tokyo Electric Power Co. (Tepco) keddi kĂśzgyűlĂŠsĂŠt, miutĂĄn tĂśbb rĂŠszvĂŠnyes is az atomenergia ellen szĂłlalt fel ĂŠs a cĂŠg vezetĂŠsĂŠnek vĂĄlsĂĄgkezelő intĂŠzkedĂŠseit bĂ­rĂĄlta.

A maratoni hosszĂşsĂĄgĂş kĂśzgyűlĂŠsre rekordszĂĄmĂş, tĂśbb mint 9 ezer rĂŠszvĂŠnyes ĂŠrkezett, ahol – a korĂĄbbi ĂŠvekhez hasonlĂłan – tĂśbb kĂźldĂśtt az atomenergia-termelĂŠs elhagyĂĄsĂĄt cĂŠlzĂł indĂ­tvĂĄnyt nyĂşjtott be. A kezdemĂŠnyezĂŠs ugyan 89 szĂĄzalĂŠkos elutasĂ­tĂĄs mellett elbukott, de a mĂĄrciusi fĂśldrengĂŠst ĂŠs szĂśkőĂĄrat kĂśvető vĂĄlsĂĄg miatt tĂśbben is hangot adtak az atomenergiĂĄval kapcsolatos nyugtalansĂĄguknak.

A vĂĄllalat igazgatĂłtanĂĄcsĂĄnak elnĂśke, Kacumata Cunesiha bocsĂĄnatkĂŠrĂŠssel nyitotta meg az ĂźlĂŠst ĂŠs elmondta: azon dolgoznak, hogy a lehető leghamarabb megoldjĂĄk a vĂĄlsĂĄgot. “Őszinte bocsĂĄnatkĂŠrĂŠssel fordulunk rĂŠszvĂŠnyeseinkhez ĂŠs a japĂĄn tĂĄrsadalomhoz, amiĂŠrt ennyi nyugtalansĂĄgot okoztunk az atomerőmű-baleset, illetve az energiahiĂĄny miatt”. Az elnĂśki szavakat gyĂŠr taps fogadta ĂŠs egyes rĂŠszvĂŠnyesek bekiabĂĄlĂĄsokkal fejeztĂŠk ki nemtetszĂŠsĂźket.Ezt kĂśvetően tĂśbben kĂŠrdĂŠsekkel bombĂĄztĂĄk KacumatĂĄt: egy kĂśnnyeivel kĂźszkĂśdő nő azt kĂŠrte szĂĄmon az elnĂśkĂśn, hogy miĂŠrt nem mondott le mĂĄr mĂĄrcius 11-ĂŠn. Egy mĂĄsik rĂŠszvĂŠnyes abbĂŠli vĂŠlemĂŠnyĂŠnek adott hangot, hogy a teljes vezetĂŠsnek “bele kellett volna ugrania a reaktorba ĂŠs meghalnia”. Egy harmadik pedig elmondta: egy rĂŠgebbi korban a teljes igazgatĂłtanĂĄcsot rituĂĄlis ĂśngyilkossĂĄgra, szeppukura kĂŠnyszerĂ­tettĂŠk volna.

Nem mindenki tĂĄmogatta azonban az atomenergia elhagyĂĄsĂĄt. Egy jokohamai fĂŠrfi, aki mĂĄrciusban azĂŠrt vett egy darab Tepco rĂŠszvĂŠnyt, hogy rĂŠszt vehessen a tĂĄrsasĂĄg kĂśzgyűlĂŠsĂŠn, a Reutersnek Ă­gy nyilatkozott: “NehĂŠz dĂśntĂŠs, de nem gondolom, hogy JapĂĄn megengedhetnĂŠ magĂĄnak, hogy lemondjon az atomenergiĂĄrĂłl. A mĂĄrciusi ĂĄramkimaradĂĄsok ezt bebizonyĂ­tottĂĄk. InkĂĄbb olyannĂĄ kell vĂĄlnunk, mint NĂŠmetorszĂĄg vagy FranciaorszĂĄg”.A vĂĄllalat felelőssĂŠgvĂĄllalĂĄsĂĄnak mĂŠrtĂŠkĂŠről szĂłlĂł kĂŠrdĂŠst az igazgatĂłtanĂĄcsi elnĂśk a vĂĄllalati elnĂśkre hĂĄrĂ­totta – a kĂźldĂśttek nem kis mulatsĂĄgĂĄra. Egyes elemzői vĂŠlemĂŠnyek szerint a Tepconak benyĂşjtott kĂĄrigĂŠnyek Ăśsszege meghaladhatja a 100 milliĂĄrd dollĂĄrt. A japĂĄn kormĂĄny jĂşniusban dĂśntĂśtt a vĂĄllalatnak nyĂşjtandĂł mentőcsomagrĂłl, amelyet most a parlamentnek kell megszavaznia. Az ellenzĂŠk ĂŠs tĂśbb kormĂĄnypĂĄrti kĂŠpviselő is a segĂŠlyprogram megakadĂĄlyozĂĄsĂĄt, vagy legalĂĄbbis mĂłdosĂ­tĂĄsĂĄt helyezte kilĂĄtĂĄsba. A nemzetkĂśzi hitelminősĂ­tők mĂĄr korĂĄbban bĂłvli kategĂłriĂĄba rontottĂĄk a tĂĄrsasĂĄg adĂłsi besorolĂĄsĂĄt, Ă­gy aligha remĂŠlhet piaci forrĂĄsokat a kĂĄrigĂŠnyek kielĂŠgĂ­tĂŠsĂŠre.

A mĂĄrcius 11-i kettős termĂŠszeti csapĂĄs hatĂĄsĂĄra hĂĄrom fukusimai reaktor is tĂşlhevĂźlt, ami a fűtőanyagok leolvadĂĄsĂĄhoz vezetett. A kĂśrnyezetet veszĂŠlyeztető sugĂĄrfertőzĂŠs elől tĂśbb tĂ­z kilomĂŠteres kĂśrzetben 80 ezer lakost menekĂ­tettek ki. A katasztrĂłfa Ăłta a Tepco rĂŠszvĂŠnyeinek ĂĄrfolyama 85 szĂĄzalĂŠkkal esett, Ă­gy a vĂĄllalat piaci ĂŠrtĂŠke mintegy 36 milliĂĄrd dollĂĄrral csĂśkkent.

Â