close
Vértesi Erőmű: ismét zavar az eladás körül
Áram - Egyéb

Vértesi Erőmű: ismét zavar az eladás körül

Kapolyi LĂĄszlĂł szociĂĄldemokrata-szocialista kĂŠpviselő-vĂĄllalkozĂł cĂŠge mĂĄjusban tĂŠnylegesen adĂĄsvĂŠteli szerződĂŠst kĂśtĂśtt az ĂĄllami Magyar Villamos Művek (MVM) tulajdonĂĄban ĂĄllĂł VĂŠrtesi Erőműre. Ám a “zĂĄrĂĄs” egyre csak hĂşzĂłdik – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

Tegnap a GazdasĂĄgi Versenyhivatal (GVH) “Ăşj tulajdonosa van a VĂŠrtesi Erőműnek” cĂ­mmel kĂśzzĂŠtette: a System Consulting – Kapolyi LĂĄszlĂł vĂĄllalkozĂĄsa – mĂĄjusban “megvĂĄsĂĄrolta” a VĂŠrtesi Erőmű rĂŠszvĂŠnyeinek 99,2 szĂĄzalĂŠkĂĄt. A GVH-nak a piaci helyzet ismeretĂŠben ez ellen nincs kifogĂĄsa.

Eddig sem az MVM, sem a System nem tette kĂśzzĂŠ, hogy mĂĄjusban alĂĄĂ­rtĂĄk volna az adĂĄsvĂŠteli szerződĂŠst. Az MVM ugyanakkor tĂśbbszĂśr is beszĂĄmolt a folyamatrĂłl, a szerződĂŠs-tervezetről, illetve a rĂŠgĂłta zajlĂł “zĂĄrĂĄsrĂłl”. Az MVM tegnapi kĂśzlemĂŠnye megerősĂ­tette a mĂĄjusi alĂĄĂ­rĂĄs tĂŠnyĂŠt, de hozzĂĄfűzi: tovĂĄbbra is “zajlik” a VĂŠrtesi Erőmű rĂŠszvĂŠnyeinek ĂŠrtĂŠkesĂ­tĂŠse; a zĂĄrĂĄsi folyamat sorĂĄn a System Consulting rĂŠszĂŠről olyan kĂźlső ĂŠs belső kĂśrĂźlmĂŠnyek merĂźltek fel, melyek feltĂĄrĂĄsa ĂŠs rendezĂŠse ĂŠrdekĂŠben a – bizonyĂĄra a folyamatot lezĂĄrĂł – kĂśzgyűlĂŠst szeptember 30-ig felfĂźggesztettĂŠk. HozzĂĄteszik: ez azt a cĂŠlt szolgĂĄlja, hogy az időkĂśzben felmerĂźlt egyeztetĂŠsre vĂĄrĂł kĂśrĂźlmĂŠnyek tisztĂĄzĂĄsa minden ĂŠrintett fĂŠl rĂŠszĂŠre megnyugtatĂł mĂłdon rendeződjĂśn; a zĂĄrĂĄs a vevő ĂĄltali egyeztetĂŠs eredmĂŠnyĂŠtől fĂźggően zajlik tovĂĄbb.

Ilyen rejtĂŠlyes megfogalmazĂĄs olvastĂĄn erős tĂşlzĂĄsnak tűnik az a megĂĄllapĂ­tĂĄs, hogy mĂĄris Ăşj tulajdonosa lenne a szinte egy ĂŠvtizede vevőre ĂĄhĂ­tozĂł ĂĄllami szĂŠnerőműnek. A mintegy hĂĄromezer dolgozĂłjĂĄval a tĂŠrsĂŠg legnagyobb munkaadĂłjĂĄnak szĂĄmĂ­tĂł cĂŠget mĂĄr az OrbĂĄn-kormĂĄny is privatizĂĄlni kĂ­vĂĄnta. Ám szĂĄmos, a mostanihoz hasonlĂłan zavaros kĂ­sĂŠrlet ellenĂŠre ez mindmĂĄig nem sikerĂźlt. A nehĂŠz szĂŠnbĂĄnyĂĄszati ĂŠs kĂśrnyezetvĂŠdelmi problĂŠmĂĄkkal terhes vĂĄllalat ĂŠletben tartĂĄsa ĂŠrdekĂŠben vezettĂŠk be tavaly a “szĂŠnfillĂŠrt”, amely a tarifĂĄban nĂŠhĂĄny fillĂŠr erejĂŠig mindenki villanyszĂĄmlĂĄjĂĄban kĂźlĂśn nevesĂ­tve jelenik meg, lĂŠnyegĂŠben a VĂŠrtesi Erőmű ĂĄtalakĂ­tĂĄsĂĄnak tĂĄmogatĂĄsakĂŠnt. Ebből 2010-ig tĂśbb tĂ­zmilliĂĄrdhoz jut a tĂĄrsasĂĄg.

BĂĄr Kapolyit tegnap nem tudtuk elĂŠrni, ĂŠrtesĂźlĂŠsĂźnk szerint a vĂĄllalkozĂłnak az MVM rĂŠszĂŠről adott 15 nap haladĂŠk, illetve a tovĂĄbbi tisztĂĄzandĂł kĂśrĂźlmĂŠnyekre utalĂł kĂśzlemĂŠny komoly problĂŠmĂĄkra utal. A System Consultingnak (amely mĂĄr delegĂĄlhatott tagot a VĂŠrtesi igazgatĂłsĂĄgĂĄba) a valĂłszĂ­nűleg jelkĂŠpes vĂŠtelĂĄron kĂ­vĂźl ugyanis tĂśbb tĂ­zmilliĂĄrd forintos garanciĂĄkat kellene vĂĄllalnia. Ki kell vĂĄltania pĂŠldĂĄul a cĂŠg 2002-ben ĂĄtadott kĂŠntelenĂ­tőjĂŠre a K & H-tĂłl felvett tĂ­zmilliĂĄrdos hitel mĂśgĂśtti ĂĄllami garanciĂĄt. Ezen tĂşlmenően biztosĂ­tania kellene azt az ĂśtmilliĂĄrd forint kĂśrĂźli hitelkeretet, amit jelenleg az MVM nyĂşjt a műkĂśdĂŠsre. HarmadrĂŠszt pedig szintĂŠn tĂ­zmilliĂĄrdos bankgaranciĂĄval kellene nyomatĂŠkosĂ­tania a kĂŠsőbbi kĂśrnyezetvĂŠdelmi helyreĂĄllĂ­tĂĄs melletti elkĂśtelezettsĂŠgĂŠt. Mivel a felek mĂĄr mĂĄjusban alĂĄĂ­rtak egy adĂĄsvĂŠteli szerződĂŠst, az MVM ezekben a feltĂŠtelekben bizonyĂĄra mĂĄr nem is tud engedni.