close
Nem tudta megállítani az árcsökkenést az OPEC
Egyéb - Olaj

Nem tudta megállítani az árcsökkenést az OPEC

Nem bizonyult hatĂŠkonynak a spekulĂĄciĂł letĂśrĂŠsĂŠben, ĂŠs az OPEC kĂśvetkező ĂźlĂŠsĂŠn hathatĂłsabb intĂŠzkedĂŠsekre lesz szĂźksĂŠg – ĂĄllĂ­totta a Kőolaj-exportĂĄlĂł OrszĂĄgok SzervezetĂŠnek elnĂśke a nĂŠhĂĄny napja a kitermelĂŠs csĂśkkentĂŠsĂŠről hozott hatĂĄrozatrĂłl. Egy algĂŠriai lap online kiadĂĄsĂĄnak nyilatkozva Hakib Khelil (aki egyben AlgĂŠria olajminisztere) elmondta: a jelenlegi olajpiaci helyzetet a spekulĂĄciĂłs praktikĂĄk alakĂ­tjĂĄk, ĂŠs az OPEC termelĂŠscsĂśkkentĂŠsi dĂśntĂŠse hatĂĄstalannak bizonyult a spekulĂĄnsok ellen. Az OPEC olajminisztereinek kĂśvetkező ĂźlĂŠsĂŠt a tervek szerint december 17-ĂŠn tartjĂĄk OrĂĄnban – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

A OPEC tagĂĄllamai Ăśsszesen napi 520 ezer hordĂłs termelĂŠscsĂśkkentĂŠst jelentettek be szerda hajnalban BĂŠcsben. A tanĂĄcskozĂĄst kĂśvető sajtóÊrtekezleten elhangzott: a tagĂĄllamok visszatĂŠrnek a 2007. szeptemberi kvĂłtĂĄhoz, amely Ăśsszesen 28,8 milliĂł hordĂłs napi kitermelĂŠst engedĂŠlyezett, Ă­gy a mostani dĂśntĂŠs a termelĂŠs napi 520 ezer hordĂłs viszszafogĂĄsĂĄnak felel meg.

Az akkori OPEC-kĂśzlemĂŠny szerint a kartell tagĂĄllamai e kompromisszumos dĂśntĂŠssel szerettĂŠk volna elkerĂźlni az olajpiaci zavarokat ĂŠs megakadĂĄlyozni az olajĂĄrak tĂşl nagy esĂŠsĂŠt. Az olajĂĄr azonban szĂĄz dollĂĄr alĂĄ csĂşszott vissza, ĂŠs a hĂŠten ott is maradt.