close
Barroso közös energiapolitikát sürget
Áram - Egyéb

Barroso közös energiapolitikát sürget

OdĂĄig mĂĄr nem terjedt a nyelvek egyenjogĂşsĂĄga az EU-ban, hogy JosĂŠ Manuel Barroso portugĂĄl tolmĂĄcsot kapjon Budapesten. Persze semmi gond, ha az EurĂłpai BizottsĂĄg portugĂĄl nemzetisĂŠgű elnĂśke rutinos diplomata, Ă­gy angolul is hibĂĄtlanul elhadarta, mennyire egyetĂŠrtett GyurcsĂĄny Ferenccel energiapolitika- ĂŠs klĂ­mavĂĄltozĂĄsĂźgyben. Sietni kellett, mert a magyar kormĂĄnyfő mĂĄr tĂĄjĂŠkoztatĂł elejĂŠn kĂśzĂślte, hogy 12 perc mĂşlva meg kell nyitniuk az EurĂłpai InnovĂĄciĂłs ĂŠs TechnolĂłgiai IntĂŠzetet – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

És tĂŠnyleg, Barroso ezĂŠrt jĂśtt Budapestre, gyorsan ĂĄtautĂłztak tehĂĄt a Magyar TudomĂĄnyos AkadĂŠmiĂĄra. A brĂźszszeli bizottsĂĄg vezetője mindjĂĄrt a magyar valĂłsĂĄgba is belekĂłstolhatott, mert fĂŠlĂşton a Parlament ĂŠs az MTA kĂśzĂśtt, az EgĂŠszsĂŠgĂźgyi MinisztĂŠrium előtt kĂŠt tucat nyugdĂ­jas ĂĄlldogĂĄlt magyar ĂŠs ĂĄrpĂĄdsĂĄvos zĂĄszlĂłkkal, no meg effĂŠle tĂĄblĂĄkkal: “DobĂł nĂŠpe, veletek vagyunk!” A hangosĂ­tĂĄs ritka jĂłl sikerĂźlt, kĂŠt utcĂĄval arrĂŠbb is hallani lehetett, ahogy a szĂłnok azt kiĂĄltja: “Tarts ki, magyar!”

A zuhogĂł eső sem bĂĄtortalanĂ­totta el az Ăźgyeletes tĂźntetőket, akik kĂŠsőbb mĂĄr az AkadĂŠmia előtt sĂźrgettĂŠk a GyurcsĂĄny-kormĂĄny vesztĂŠt. Aligha lett volna ezek utĂĄn tĂŠmahiĂĄny Barroso ĂŠs OrbĂĄn Viktor talĂĄlkozĂłjĂĄn, amelyet azonban ĂŠppen a magyar belpolitika viharai hiĂşsĂ­tottak meg. A Fidesz-elnĂśk az EurĂłpai BizottsĂĄg belvĂĄrosi kĂŠpviseletĂŠn vĂĄrta a portugĂĄl politikust, akinek az előző programja elhĂşzĂłdott – Ă­gy OrbĂĄn vĂŠgĂźl bocsĂĄnatot kĂŠrt, ĂŠs inkĂĄbb visszatĂŠrt az orszĂĄg hĂĄzĂĄba, amely feloszlatni kĂŠszĂźlt ĂśnmagĂĄt. A helyzet tĂŠnyleg fokozĂłdott, addigra mĂĄr az egĂŠsz Kossuth teret rendőri kordon vette kĂśrĂźl.

MĂŠg jĂł, hogy a Parlament egyben maradt, mert Ă­gy dĂŠlutĂĄn Barroso is felszĂłlalhatott ott, ĂŠs elmondhatta: ő aztĂĄn tudja, milyen fontosak a nemzeti tĂśrvĂŠnyhozĂĄsok, hiszen 29 ĂŠvesen őt is bevĂĄlasztottĂĄk a lisszaboniba. A magyar kĂŠpviselők udvariasan vĂŠgighallgattĂĄk az eurĂłpai bizottsĂĄgi elnĂśk hosszas fejtegetĂŠsĂŠt bĂŠkĂŠről, szabadsĂĄgrĂłl, ĂŠs demokrĂĄciĂĄrĂłl; lagymatag taps csupĂĄn azt a kijelentĂŠst fogadta, hogy EurĂłpĂĄnak kĂśzĂśs energiapolitikĂĄra van szĂźksĂŠge. AnnĂĄl lelkesebb taps tĂśrt ki viszont, amikor Barroso a beszĂŠdĂŠt magyarul zĂĄrta, ĂŠs kĂŠpesnek bizonyult olyan szavakat ĂŠrthetően kimondani, mint a “demokrĂĄcia fejlesztĂŠse”, a “gazdasĂĄg felvirĂĄgoztatĂĄsa” vagy a “tĂĄrsadalmi szolidaritĂĄs erősĂ­tĂŠse”. Mindenki kellemesen fogadta a kiejtĂŠst – hogy a tartalomrĂłl ki mit gondolt, jĂłtĂŠkony homĂĄly fedte.