close
Alulértékelt orosz olajcégek
Egyéb - Olaj

Alulértékelt orosz olajcégek

Az orosz olajcĂŠgek jĂłl szerepelnek, mĂŠgis esik a rĂŠszvĂŠnyeik ĂĄrfolyama. Egyes elemzők szerint alulĂŠrtĂŠkeltek, amiben az is szerepet jĂĄtszik, hogy eltĂŠrő szĂĄmviteli szabĂĄlyokat alkalmaznak.

Augusztus vĂŠgĂŠn kĂśzzĂŠtett negyedĂŠves adataikkal az orosz olajcĂŠgekkel eleget tettek az eredmĂŠnyeikre vonatkozĂł elvĂĄrĂĄsoknak. A magas olajĂĄraknak kĂśszĂśnhetően nagy hatĂĄrhasznot ĂĄs nyeresĂŠget mutattak ki, egyetlen gondjuk csak az adĂłkkal volt. Alekszej Kudrin pĂŠnzĂźgyminiszter azonban rĂśvid időn belĂźl nem Ă­gĂŠrt nekik kisebb termelĂŠsi adĂłt, Ă­rja az RBC internetes lap, csak, ha az ĂĄfa arĂĄnyok vĂĄltozatlanok maradnak. 

Sok, egymĂĄsnak ellentmondĂł nyilatkozat olvashatĂł arrĂłl, miĂŠrt estek az olaj ĂŠs a gĂĄzipari tĂĄrsasĂĄgok rĂŠszvĂŠnyĂĄrfolyamai. E papĂ­rok ma kelendőbbek bĂĄrmely mĂĄs, hosszĂş tĂĄvĂş befektetĂŠsi formĂĄnĂĄl, ami arra utal, hogy az olajipar alapvetően erősnek Ă­gĂŠrkezik. Anna Ljukanova, az Alor csoport elemzője szerint az orosz olajcĂŠgek nagyon alulĂŠrtĂŠkeltek. Ez viszont azt is jelenti, hogy rĂŠszvĂŠnyĂĄrfolyamaik nĂśvekedĂŠsi lehetősĂŠge a 100 szĂĄzalĂŠkot is elĂŠri. “A tĂĄrsasĂĄgok kĂźlĂśnbĂśző szabĂĄlyok szerint hatĂĄrozzĂĄk meg kĂŠszleteiket ĂŠs Ăźzemi eredmĂŠnyĂźket. PĂŠldĂĄul van, ahol beleszĂĄmĂ­tjĂĄk a kĂśltsĂŠgekbe a berendezĂŠsek lĂ­zingdĂ­jĂĄt, van, ahol nem. Ez is a magyarĂĄzata annak, miĂŠrt olyan nagy az eltĂŠrĂŠs az egyes vĂĄllalatok termelĂŠsi kĂśltsĂŠgei kĂśzĂśtt”, magyarĂĄzza. 

A termelĂŠsi kĂśltsĂŠgek persze alapvetően az adott olajmezők adottsĂĄgaitĂłl fĂźggnek, figyelembe vĂŠve az olajkutakra kĂśltĂśtt Ăśsszeg megtĂŠrĂźlĂŠsĂŠt, az alkatrĂŠszek ĂĄrĂĄt, a bĂŠrek nagysĂĄgĂĄt ĂŠs a villanyszĂĄmlĂĄt is. TĂŠrsĂŠgi tĂŠnyezők is befolyĂĄsoljĂĄk a kĂśltsĂŠgeket. Az orosz cĂŠgek kĂśzĂśtt a legalacsonyabb termelĂŠsi kĂśltsĂŠget a Rosznyefty mutatta ki, mĂŠgpedig 2,68 dollĂĄrt hordĂł olaj egyenĂŠrtĂŠkenkĂŠnt. UtĂĄna a Lukoil kĂśvetkezik 3,01 dollĂĄrral. UtĂłbbi tavaly mĂŠg 3,58 dollĂĄros hordĂłnkĂŠnti kĂśltsĂŠget jelentett, amit 2008. első negyedĂŠben 14 szĂĄzalĂŠkkal megnĂśvelt. 

„A Lukoil piaci ĂŠrtĂŠke az elmĂşlt egy-kĂŠt ĂŠvben esett, mikĂśzben az olaj ĂĄra 50-70 dollĂĄrrĂłl a mostani 100 dollĂĄrra nőtt, de kĂśzben volt ennĂŠl magasabban is”, mutat rĂĄ Fjodor Naumov, a Kapital eszkĂśzkezelő tĂĄrsasĂĄg rĂŠszĂŠről. MĂĄs vĂĄllalatok ugyanebben a cipőben jĂĄrnak. A Lukoil felső vezetői, kĂśztĂźk Vagit Alekperov elnĂśk ĂŠs Leonyid Fedun elnĂśk-helyettes kĂśzben bevĂĄsĂĄrolnak az alacsony ĂĄrfolyamon jegyzett rĂŠszvĂŠnyekből.