close
Üzemanyaghiányt okozhat a marseille-i kikötősztrájk
Egyéb - Olaj

Üzemanyaghiányt okozhat a marseille-i kikötősztrájk

Az olajfinomĂ­tĂłk termelĂŠsĂŠnek leĂĄllĂĄsa, s ennek kĂśvetkeztĂŠben
ĂźzemanyaghiĂĄny fenyegeti FranciaorszĂĄg egy rĂŠszĂŠt, miutĂĄn a
dél-franciaországi Marseille kikötőjének energiaszállítókat fogadó
termináljain kilencedik napja tüntetnek a kikötői dolgozók. Jelenleg 44
olaj-, illetve gĂĄzszĂĄllĂ­tĂł hajĂł vĂĄrakozik a tengeren – kĂśzĂślte kedden a
kikötő igazgatósága.

A világ harmadik legnagyobb kikötőjében szeptember 27-én kezdődött sztrájk az utas- és teherszállító terminálokon véget ért, de az olajszállító hajókat fogadó terminálok dolgozói úgy döntöttek, hogy folytatják a munkabeszüntetést.

A CGT szakszervezet által hirdetett sztrájk résztvevői egyszerre tiltakoznak a korhatáremelést előíró nyugdíjreform és a kikötői reform ellen: a Franciaország 12 olajfinomítójának felét olajvezetéken ellátó terminálokat a tervezet szerint a jövőben egy magánkézben lévő alvállalkozó üzemeltetné.

Amennyiben folytatĂłdik a sztrĂĄjk, a FranciaorszĂĄg keleti rĂŠszĂŠn lĂŠvő olajfinomĂ­tĂłkban – amelyeket a marseille-i terminĂĄlokrĂłl lĂĄtnak el nyersolajjal – egy-kĂŠt hĂŠten belĂźl teljesen leĂĄllhat a termelĂŠs – jelezte Jean-Louis Schilansky, a Francia Olajipari UniĂł (UFIP) elnĂśke. VĂŠlemĂŠnye szerint mĂŠg kĂŠt ĂŠs fĂŠl hĂŠt kell ahhoz, hogy az autĂłsok orszĂĄgszerte megĂŠrezzĂŠk a munkabeszĂźntetĂŠs hatĂĄsait. A kĂśzlekedĂŠsi minisztĂŠrium – amely tĂşl pesszimistĂĄnak minősĂ­tette az UFIP ĂĄllĂĄspontjĂĄt – Ăşgy vĂŠli, hogy az ĂźzemanyaghiĂĄny csak tĂśbb heti munkabeszĂźntetĂŠst kĂśvetően alakulna ki az orszĂĄgban.

A sztrájk miatt már emelkedett az üzemanyag ára Franciaországban, s az országhoz tartozó Korzika szigetén már napokkal ezelőtt üzemanyaghiány lépett fel, miután az autósok a hétvégén megrohamozták a benzinkutakat. A szigetre ugyanis a marseille-i kikötőből hajókon szállítják az üzemanyagot, de azok a sztrájk miatt nem tudnak elindulni. A szigeten több kutat teljesen bezártak, a hatóságok Bastiában pedig két kutat lefoglaltak annak érdekében, hogy a mentő- tűzoltó-, illetve rendőrautók folyamatosan tankolhassanak. A korzikai helyzet enyhítésére az olaszországi Szardínia szigetéről már elindult egy olajszállító hajó, amely szerdától tölti újra az olajtárolókat.