close
Nincs gázáregyezség
Blog - Egyéb - Gáz

Nincs gázáregyezség

A francia GDF Suez már „bármirõl” hajlandó tárgyalni 

A kormĂĄny hatĂĄridĂľig nem ĂĄllapodott meg a gĂĄzszolgĂĄltatĂłkkal. A francia GDF Suez arrĂłl is tĂĄrgyalna, ha a kormĂĄny ĂŠppensĂŠggel hazai ĂŠrdekeltsĂŠgeikre pĂĄlyĂĄzna – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

A kormĂĄnynak egyik beĂ­gĂŠrt hatĂĄridĂľre sem sikerĂźlt megĂĄllapodnia a szolgĂĄltatĂłkkal a gĂĄzĂĄrrendszerrĂľl. LegalĂĄbbis a jelek erre utalnak: noha informĂĄciĂłink szerint zajlottak tĂĄrgyalĂĄsok a legutĂłbbi napokban is, a felek dolguk vĂŠgezetlenĂźl ĂĄlltak fel az asztaltĂłl.

Az ügy jelen állás szerint leginkább a kormány külföldnek szóló kommunikációs üzeneteként értelmezhetõ.Ami eddig történt: júliustól befagyasztották a lakossági gáz- és áramtarifákat.Fellegi Tamás szakminiszter ugyanakkor az ellenlobbi vitorlájából azzal próbálta kifogni a szelet, hogy nyilvánosan tárgyalásokat kezdeményezett a gázszolgáltatókkal egy új, méltányos tarifarendszer kidolgozásáról. Júniusi elsõ – s eddig egyetlen – kormányszóvivõi sajtótájékoztatóján a miniszter ama várakozásának adott hangot, hogy az õszi szezon elõtt lezárhatják a tárgyalásokat.

Most október közepi határidõt emlegetnek. Vélhetõen azért, mert amikor elmerültek a részletekben és beleütköztek a – minden eddigi kormányt is akadályozó – problémákba, a folyamat lelassult. Pedig tényleg volt esély az õszi megállapodásra.Még szakkérdésekben is közeledtek az álláspontok: különbözõ – már a szocialisták által is felvetett – kereskedelmi módszereket alkalmaztak annak érdekében, hogy a tarifák változatlansága mellett a gázcégek haszna se csökkenjen. Mindehhez hozzájárult a nemzetközi energiaárak rendkívül szerencsés alakulása. A legnagyobb falat a szolgáltatók mögött álló gáz-nagykereskedelem, amely másfél évtizede a legnagyobb feszültségeket okozza. Mivel a forint az utóbbi napokban jelentõsen erõsödött, állítható, hogy piaci alapon sem lenne szükség különösebb gázáremelésre.

A kormĂĄny tehĂĄt nincs lĂŠpĂŠskĂŠnyszerben, s habĂĄr a szolgĂĄltatĂłk rendre egyĂźttmĂťkĂśdĂŠsrĂľl tanĂşskodtak, alapvetĂľen Ăľk sem mozdultak el eredeti ĂĄllĂĄspontjukrĂłl, miszerint nem engednek az eddiginek megfelelĂľ, szerintĂźk tisztes nyeresĂŠgĂźkbĂľl. Igaz, a gĂĄzszolgĂĄltatĂłk szerint van olyan vĂĄltozat az elĂŠjĂźk tett kormĂĄnyelkĂŠpzelĂŠsek kĂśzĂśtt, amely rĂŠszĂźkrĂľl is megalapozhat egy megegyezĂŠst.

Egyes elemzĂľk szerint a kormĂĄny cĂŠlja talĂĄn nem is a megĂĄllapodĂĄs, hanem a befektetĂľk taktikus kifĂĄrasztĂĄsa. Egy kimerĂźlt energiaszolgĂĄltatĂłt ugyanis bizonyĂĄra olcsĂłbban lehet megvĂĄsĂĄrolni. Fellegi TamĂĄs a szegedi KĂśzgazdĂĄsz-vĂĄndorgyĂťlĂŠsen az ĂĄllami befolyĂĄs erĂľsĂ­tĂŠsĂŠt sĂźrgette.

A GDF Suez bármirõl hajlandó tárgyalni Ha valakit mindig a víz alá nyomnak, egy idõ után felötlik benne, hogy ez az állapot meddig tartható – vázolta lapunknak az ártárgyalásokkal kapcsolatos érzéseit Csiba Péter, az Égáz-Dégáz szolgáltató, valamint a gázalapú Dunamenti Erõmû mögött álló, francia hátterû GDF Suez Energia Magyarország Zrt. vezérigazgatója. Számukra nehezen elviselhetõ, hogy immáron rendszeresen elmaradnak a negyedéves áremelések. A külföldi befektetõk nagyon sok pénzt költöttek el Magyarországon, így természetes, hogy keresik a megegyezést – tette hozzá. Maximálisan egyetért azzal a megközelítéssel, hogy csak a tisztes profit az elfogadható.

Jelenleg szĂĄmos olyan tĂŠtel rakĂłdik a gĂĄzĂĄrra, amelytĂľl jĂłnak lĂĄtnĂĄk azt megtisztĂ­tani.

Ilyenek például a fizetési türelemre vonatkozó szabályok, melyeket szerinte szigorítani kellene. Úgy véli ugyanis, ezek most nemfizetésre csábítják a fogyasztókat. A tárgyalások elhúzódásának, az áremelések elmaradásának szerinte rossz üzenete van. Ugyanakkor továbbra is készek megegyezni.

Egy befektetõ számára ugyanis – mint mondta – a bizonytalanság a legrosszabb. Lapunk kérdéseire leszögezte: hazai érdekeltségeik eladása olyan „végsõ forgatókönyv, amely nem lehet cél”. Szavai szerint ilyen nem is merült fel a tárgyalásokon, pedig a megbeszélések nyitott hangnemben zajlanak: minden fél felvetheti, ami foglalkoztatja. Ha a kormánynak ilyen elképzelései vannak, a GDF Suez azt is kész meghallgatni – szögezte le.