close
Növeli a gázszállításokat a Gazprom
Blog - Egyéb - Gáz

Növeli a gázszállításokat a Gazprom

Folyamatosan növeli az európai országokba exportált földgáz mennyiségét 2030-ig a Gazprom arra számítva, hogy az európai kereslet is nőni fog – közölte Alekszandr Medvegyev, a Gazprom elnökhelyettese kedden.

Az orosz földgáz átlagos exportára az idén a 2011-es szinten várható, azaz ezer köbméterenként 370-380 dollárra lehet számítani. Az első négy hónapban átlagosan majdnem 400 dollárért adták el az energiahordozót az európai országoknak. Idén a megrendelések alapján 151,8 milliárd köbméter gázt szállítanak Európába. Ez a mennyiség hasonló a 2011-ben exportálthoz. Az orosz állami gázcég elnökhelyettese, a Gazprom export-vezérigazgatója közölte, hogy a földgáz árának csökkentéséről az európai vásárlókkal folyó tárgyalások többségében megegyezésre számít. Június végére megállapodhatnak a kulcsfontosságú partnerekkel, de ezúttal nem szeretnék 7 százaléknál nagyobb mértékben csökkenteni az árat.

A Gazprom jelenleg az olasz ENI-vel és a Gaz de France francia céggel folytat egyeztetéseket. Alekszandr Medvegyev hozzátette, hogy ezekkel a partnerekkel az előző gázszerződés lejárta miatt kezdtek tárgyalásokat. A magyarországi partner esetében meg kell várni a tulajdonosváltást, utána kezdhetik meg a tárgyalásokat a gáz áráról és a mennyiségről – válaszolta Alekszandr Medvegyev az MTI kérdésére az E.ON magyarországi leányvállalatának eladására utalva. Baji Csaba, a Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója a múlt csütörtöki tájékoztatón elmondta: az E.ON magyarországi földgázipari érdekeltségeinek megvásárlása, illetve a tranzakció lezárása az idei év második felében várható. A magyar-orosz gázszállítási szerződés 2015-ben jár le.

A Gazprom elnökhelyettese szerint a gázárról szóló kereskedelmi tárgyalások nem köthetők össze a gázvezetékrendszer fejlesztésével. Az alku mindig az adott piaci feltételek függvénye. “Tisztában vagyunk azzal hogy a magyar piacon nem egyszerű a helyzet, tárgyalni fogunk” – tette hozzá Alekszandr Medvegyev. A Déli Áramlatról annyit mondott, hogy az Európába Ukrajna megkerülésével tervezett gázvezeték építésében tartják az ütemtervet.
A Gazprom legfrissebb tájékoztatása továbbra is azt erősíti, hogy a Déli Áramlat gázvezetéken, amelyen keresztül Magyarországra is eljut majd orosz földgáz, 2015 decemberében kezdik meg a szállításokat. Az európai szállítások növelése érdekében ugyanakkor az úgynevezett Jamal-Európa 2 gázvezeték megépítését és az Északi Áramlat bővítését is tervezik.