close
Törökország harmadik atomerőművet is tervez
Atom - Egyéb

Törökország harmadik atomerőművet is tervez

Törökország megerősítette, valóban tervezi harmadik atomerőmű építését az országban, de reméli, az erőmű nagy részét saját alkatrészek és technológiák segítségével láthatják el a felhalmozott szakértelem és műszaki tapasztalat segítségével.

Taner Yildiz energiaügyi miniszter közölte: az ország képes arra, hogy üzemeltesse, és döntő részben elő is állítsa harmadik atomerőművét. Közölte: a hazai részesedés 60 és 80% között lehet, a végleges döntés azonban a többi tervezett erőműtől függ. Törökországban a közelmúltban két atomerőművi tendert zártak le: egyet Oroszország nyert, egyet pedig a francia-japán Mitsubishi Heavy industries – GDF Suez konzorcium -írta a NucNet.

Yildiz szerint az ország csökkenteni szeretné földgáz-importját a következő évtizedben, ennek eszközeként az energiamix jelentős részét az atomerőművekre bíznák. A kormány már elkezdte a harmadik atomerőmű előkészítését, mivel a villamosenergia-szükségletek kielégítésére két erőmű még nem lesz elegendő. Törökország „nem fog rohanni” a döntéssel, a cél azonban a harmadik erőmű építésénél elsősorban a hazai források alkalmazása. Törökország természetesen nem képes teljesen egyedül atomerőművet építeni, de a berendezések nagy többségét képes lenne szállítani. Yildiz szerint a harmadik erőműről való döntés előtt nem várják meg, amíg az első két telephelyen üzemelni kezdenek a blokkok, mivel csupán a telephely-kiválasztás két évet vesz igénybe.

Törökország első atomerőműve az ország déli részében, a Földközi-tenger partján az Akkuyu telephelyen létesül. Törökország 2010 májusában írt alá megállapodást Oroszországgal az erőmű építéséről és üzemeltetéséről. Az orosz állami tulajdonú Rusatom Overseas vállalat négy, egyenként 1200 MW teljesítményű, II+ generációs NPP2006 típusú blokkot épít nyomottvizes reaktorral szerelve.

A török kormány idén a Mitsubishi Heavy Industries (MHI) és a GDF Suez konzorciumának adta a jogot a második atomerőmű építésére a Fekete-tenger melletti Sinp telephelyen. A tervek szerint ezen a telephelyen négy Atmea-1 blokk épülhet, amely az Areva és az MHI által közösen fejlesztett reaktortípus.