close
Rezsicsökkentés – Közzéteszik a PB-gáz átlagárakat
Blog - Egyéb - Gáz

Rezsicsökkentés – Közzéteszik a PB-gáz átlagárakat

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) honlapján fogja közzétenni a PB-gáz átlagárakat, amelyek a díjcsökkentés alapjául szolgálnak majd azoknak a piaci szereplőknek, amelyek 2012. december 1-je után léptek a piacra.

A földgázellátásról szóló törvény módosítása értelmében a MEKH tevékenységi köre a PB-gázzal kapcsolatos hatósági feladatokra is kiterjed, miután az Országgyűlés által 2013. június 3-án elfogadott törvénymódosítás 2013. július 1-jével hatósági árassá tette a lakossági vezetékes PB-gáz szolgáltatást.
Mivel ez a terület korábban nem tartozott hatósági árszabályozás körébe, így az árak kereskedőnként eltérnek. Ennek figyelembevételével, valamint annak érdekében, hogy a tíz százalékos rezsicsökkentés ténylegesen minden fogyasztó számára megvalósuljon, a törvény sem országosan egységes hatósági árat határoz meg, hanem az egyes szolgáltatók, forgalmazók, kiskereskedők 2012. december 1-jén alkalmazott áraihoz képest írja elő a tíz százalékos árcsökkentést – közölte a Magyar Távirati Iroda.

Ugyanakkor a piacra 2012. december 1-je után belépő PB-ipari szereplők áraiban is érvényesülnie kell a rezsicsökkentés hatásának, az ő számukra a korábbi iparági szereplők árainak átlaga fog bázisként szolgálni. Ezeknek az átlagáraknak a meghatározásához a szolgáltatók és forgalmazók a törvény kihirdetését követő 15. napig kötelesek a hivatalnak adatot szolgáltatni a 2012. december 1-jei áraikról. Az új iparági szereplők számára ez az adatszolgáltatás képezi a 10 százalékos díjcsökkentés alapját. A törvény által meghatározott hatósági áraktól eltérni csak lefelé lehet – hangsúlyozza a MEKH.

A közlemény emlékeztet arra, hogy július 1-jétől 10 százalékkal csökken a lakossági vezetékes PB-gáz szolgáltatás, a 11,5 kilogrammos palackos PB-gáz és a tartályos PB-gáz ára. A díjcsökkentés a 11,5 kilogrammos palackos PB-gáz esetében a kis- és középvállalkozásokra is kiterjed.