close
Európa csak pánikol és nem él a lehetőségeivel
Egyéb - Gáz

Európa csak pánikol és nem él a lehetőségeivel

Míg Európa büszkén mutogatja a klímapolitikáját, valójában nem működik, a döntéshozók egyébként is ellentmondásosan vezetik az energiaszektort. Ha az EU élne a földgáz adta valódi lehetőségekkel, nem csak az emissziós problémák csökkennének, de az ellátásbiztonság miatt sem kellene aggódni úgy kétszáz évig.

„Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy különösen szerencsések vagyunk Európában a készleteinkkel – 1 ezermilliárd köbméter gázzal. Távolról sem gond számunkra az ellátásbiztonság vagy a beszállítás Európában”, hangzott el az idei gázhéten (Gas Week 2013) Brüsszelben. Emmanuel Haton, a BP európai kormányügyekkel foglalkozó részlegének igazgatója előadásában azt is elmondta, véleménye szerint az energetikai jogalkotók energiabiztonságot övező aggodalma alaptalan, hiszen Európa körbe van véve bizonyítottan hatalmas mennyiségű gáztartalékkal. Ha a nem-hagyományos forrásokat is idevesszük, akkor akár két-három évszázadig elláthatja magát földgázzal az öreg kontinens.

A Natural Gas Europe online szakmai lap beszámolója szerint Haton a konferencián bemutatta az európai gázinfrastruktúra költségeit is. Jelenleg mintegy 2 millió kilométer vezeték, 19 LNG-állomás (cseppfolyósított gázt fogadó és visszagázosító terminál) és 124 gáztároló működik. Mindemellett világszerte növekszik a kőszén felhasználása is, ugyanakkor az USA-é csökken, az ott feleslegessé váló mennyiség pedig Európába áramlik. „Érdekes, hogy gyakorlatilag ugyanaz a dolog jön az USA-ból Európába, ez azért van, mert bár az USA-nak nincs klímapolitikája, mégis felfedezték a nem-konvencionális gázt. És mivel a gázzal együtt jár a folyékony gáz, amit kondenzátumnak hívunk, lenyomja a kőolaj, a ’vörös gáz’ árát, amelynek az ára majdnem a mellékterméké – akár nullára is lemehet, de önök termelni fogják, mert szeretnék a nedves gázt”, hívta fel az összefüggésekre a figyelmet Haton, a döntéshozókhoz szólva. „Tehát ha a földgáz ára a nulla közelébe ér, leváltja a szenet, ami most Európában köt ki.”

„Valami nem működik” Európában, hiszen a klímapolitikája ellenére megduplázódott a szén-dioxid kibocsátása, míg az USA egész szépen teljesít e téren. Mindeközben Németország még mindig lignitből és szénből állítja elő a villamosáramának a felét, ami a „a skizofrén politikájuk” eredménye, ami mindezt a szélfarmok mellett engedi meg. „Hogyan lehetséges ez, amikor csak el kellene menniük a szomszédba arról tárgyalni, hogyan válthatnák le a szenet gázra és így felére csökkenteni a károsanyag-kibocsátásukat?”