close
Ezermilliárd eurós befektetést tart szükségesnek az energiaügyi biztos 2030-ig Európában...
Áram - Egyéb - Emisszió - Gáz - Megújuló

Ezermilliárd eurós befektetést tart szükségesnek az energiaügyi biztos 2030-ig Európában

NĂŠhĂĄny uniĂłs tagorzsĂĄgban a kapacitĂĄsok harmadĂĄt le kell ĂĄllĂ­tani 2020-ig,
Európában a következő 20 évben ezer milliárd eurót kell befektetni az
energetikĂĄba – mondta egy brĂźsszeli konferenciĂĄn a napokban a kÜßzĂśssĂŠg energiaĂźgyi biztosa. GĂźnther Oettinger harmonizĂĄlt eurĂłpai energiapolitikĂĄt ĂŠs jelentős stratĂŠgiai
beruhĂĄzĂĄsokat sĂźrgetett az energia szektorban, ĂŠs hangsĂşlyozta a
megĂşjulĂł energiaforrĂĄsok szerepĂŠt a kĂśzĂśssĂŠgi energiamixben.

Európának reális képre van szüksége az atomenergia alkalmazásáról, és kiemelte, hogy az EU-ban a villamos energia harmadát atomerőművekben termelik. Oettinger egy brüsszeli konferencián beszélt az európai energiapolitikáról, melyet felül kell vizsgálni és a 2011-2020 időszakra vonatozó cselekvési terv formájában el kell fogadni -. jelezte a konferencián az energiaügyi biztos. Oettinger a tagállamokat a magas szintű biztonsági előírások fenntartására bíztatta a nukleáris biztonság és a non-proliferáció területén, de nem beszélt részletesen az atomenergia szerepéről a cselekvési tervben.

Ugyanakkor úgy vélte, a nagy erőművek lecserélése mellett a teljes villamosenergia-hálózat megújítása is szükséges a megújuló energiaforrások növekvő kihasználása és a decentralizált energiatermelés érdekében.

A cselekvési terv ugyan 2020-ig szól, de lényegében a 2020-2050 időszakra fókuszál az ellátásbiztonság és az EU által támogatott technológiák tekintetében. A dokumentum az EU harmadik energiapiaci csomagját és az Európai Tanács által 2009. április 6-án elfogadott energia és klíma csomagját követi, az ott megfogalmazott 20-20-20-as cél elérése érdekében. Eszerint az EU-ban 20%-kal csökkentenék az üvegházhatású gázok kibocsátását, 20%-ra növelnék a megújuló energiák részarányát, és a hatékonyság növelésével 20%-kal csökkentenék a primer energia felhasználást 2020-ig.

A keresleti oldalról szólva Oettinger elmondta, az energiahatékonysággal kapcsolatban 2020-ra megfogalmazott cél elérése jelentős probléma, a tagállamok nemzeti energiahatékonysági tervei csalódást keltőek. Elismerte ugyanakkor, hogy a válságból éppen kilábaló Európában nem ez a legjobb alkalom új technológiákba és hálózatokban fektetni, de nincs más választási lehetőség a versenyképesség fenntartása érdekében.