close
Az Eni is módosítana orosz gázszerződésén
Blog - Egyéb - Gáz

Az Eni is módosítana orosz gázszerződésén

Kivetetné az Eni a take-or-pay kitételt a Gazprommal kötött gázszerződéséből, a tárgyalások elkezdődtek. Az olasz vállalat ezirányú igyekvése nem biztos, hogy célt ér, de árcsökkentést elérhet. Ez utóbbit Ukrajna is szeretné, gázhálózata üzemeltetésének átszervezéséről később eshet szó.

Az olasz Eni energiavállalat tárgyalásokat kezdett az orosz Gazprommal arról, hogy a gázszerződésből távolítsák el az abban az esetben kifizetendő büntetési tételt, ami akkor lép érvénybe, ha a vásárló nem veszi át a megrendelt gázmennyiséget. A take-or-pay szabályt a gázexportőr széles körben alkalmazza, de Paolo Scaroni, az Eni vezérigazgatója már tavaly ősszel bejelentette, hogy a vállalat szeretné felülvizsgálni a jelenlegi gázellátási szerződéseit, írja a The Moscow Times.

Bár egyik cég sem beszélt perről, az ismeretes, hogy a White&Case nemzetközi ügyvédi iroda képviseli az Enit a megbeszélések és ha szükséges, a bírósági tárgyalások során. Egy Gazprom-forrás szerint eközben az Eni folyamatosan növeli líbiai importját. 2012-ben 12 százalékkal csökkent az Olaszországba irányúló orosz gáz mennyisége, 76,8 milliárd köbméterre. Bár az Eni az utóbbi időben nem vette át a szerződésben szereplő gázt, a Gazprom még nem büntette meg ezért partnerét.

Az orosz gázmonopol valószínűleg nem fog újabb bírságokat szabni az Enire, de abba sem megy bele, hogy eltöröljék a take-or-pay kitételt, véli Mihail Korcsjomkin gázipari szakértő. Ugyanakkor a tárgyalások árcsökkentéssel is zárulhatnak, tette hozzá. A békesség megtalálása fontos lenne a vállalatok számára, mert partnerek a Déli Áramlat gázvezeték-projektben, amelyen a Fekete-tengertől érkezne gáz Közép-Európába.

Gázárcsökkentést Ukrajna is szeretne elérni, a tárgyalások elkezdődtek, jelentette be a minap Eduard Stavjickij, a természeti erőforrások minisztere. Kijev régóta küzd a magas orosz gázárakkal. A mostani megbeszéléseken nem esik szó viszont egy esetleges vegyesvállalat létrehozásáról, melynek feladata az ukrán gázhálózat üzemeltetése lenne. A korábban felmerült ötlet megvalósításához Ukrajna nemcsak Oroszországot látná szívesen partnerként, hanem európai vállalatokat is. “Ukrajna nyitott minden javaslatra. Egy két- vagy háromoldalú együttműködésről a közeljövőben tárgyalhatunk”, mondta a miniszter egy brüsszeli lapnak.