close
NFM: a kormány hamarosan küldi Brüsszelbe a megújuló energia cselekvési tervet
Blog - Egyéb - Megújuló

NFM: a kormány hamarosan küldi Brüsszelbe a megújuló energia cselekvési tervet

A Nemzeti FejlesztĂŠsi MinisztĂŠrium (NFM) megvizsgĂĄlja az EurĂłpai BizottsĂĄg megĂşjulĂł energia Ăźgyben MagyarorszĂĄgnak kĂźldĂśtt levelĂŠben foglaltakat, majd hatĂĄridőre megvĂĄlaszolja azt, ĂŠs hamarosan elkĂźldi BrĂźsszelbe a BizottsĂĄg ĂĄltal hiĂĄnyolt megĂşjulĂł energai cselekvĂŠsi tervet – kĂśzĂślte az NFM kedden az MTI ĂŠrdeklődĂŠsĂŠre.

 Az NFM tájékoztatása szerint a nemzeti Megújuló Cselekvési Terv véglegesítése jelenleg zajlik, az új kormány ugyanis a nemzeti érdekekkel összhangban szükségesnek tartotta a prioritások átstrukturálását, a nagyobb munkahely-teremtési potenciállal rendelkező kisebb, helyi megoldások irányába történő elmozdulást.

A Bizottságnak történő megküldés előtt szükséges az újraértékelt terv konzultációja a társadalmi partnerekkel, amelynek első fázisa – mintegy 25 civil és szakmai szervezet bevonásával – szeptember 17-én megtörtént. A kormány célja a lehető leghamarabb – de a kellő egyeztetések lefolytatása után – elküldeni a Bizottságnak Magyarország nemzeti Megújuló Cselekvési Tervét.

A kormĂĄnynak hatĂĄrozott szĂĄndĂŠka tovĂĄbbĂĄ teljesĂ­teni 2020-ig az EurĂłpai UniĂł ĂĄltal előírt 13 szĂĄzalĂŠkos megĂşjulĂł rĂŠszarĂĄnyt – kĂśzĂślte az NFM.

Az MTI korábban hírt adott róla, hogy az Európai Bizottság figyelmeztető levelet intézett több uniós tagállamhoz, köztük Magyarországhoz, mert a meghosszabbított határidőre sem küldték meg Brüsszelbe a megújuló energiával kapcsolatos nemzeti cselekvési tervüket.  


Az eredeti határidő június 30. volt, de ezt meghosszabbították szeptember 30-ig.

A programnak azt kell tartalmaznia, hogy Magyarország miként akarja elérni a számára 2020-ra előírt 13 százalékos megújuló energiaforrás arányt. A nemzeti fejlesztési minisztérium adatai szerint 2009-ben a megújulóenergia-felhasználás az összes energiafogyasztás 7,3 százaléka volt, szemben az egy évvel korábbi 5,9 százalékkal.

A hivatalos figyelmeztető levelet ezen a napon kĂźldtĂŠk meg az ĂŠrintett magyar, szlovĂĄk, lengyel, ĂŠszt ĂŠs belga kormĂĄnynak. A lĂŠpĂŠs az Ăşgynevezett uniĂłs jogsĂŠrtĂŠsi eljĂĄrĂĄs első lĂŠpcsőjĂŠnek szĂĄmĂ­t. Ha a BizottsĂĄg nem kap megfelelő vĂĄlaszt, a kĂśvetkező fĂĄzisban mĂĄr az “indoklĂĄssal ellĂĄtott vĂŠlemĂŠnyt” postĂĄzzĂĄk BrĂźsszelből a megszĂłlĂ­tott orszĂĄgba. Az Ăźgy rendeződĂŠsĂŠnek hiĂĄnyĂĄban az EurĂłpai BizottsĂĄg akĂĄr az EurĂłpai BĂ­rĂłsĂĄghoz is fordulhat, mert a szĂĄmszerĹąsĂ­tett cĂŠlkitĹązĂŠsek nem csupĂĄn politikai, hanem jogi erejĹą kĂśtelezettsĂŠgvĂĄllalĂĄsok.