close
Decembertől kötelező lehet a bioüzemanyag bekeverés minden forgalmazónak...
Egyéb - Megújuló

Decembertől kötelező lehet a bioüzemanyag bekeverés minden forgalmazónak

Ha a parlament elfogadja a vonatkozó törvényjavaslatot, akkor 2010. december 5-től minden üzemanyag-forgalmazónak kötelező 6 százaléknyi bioüzemanyagot értékesíteni, ellenkező esetben januártól már büntetést is kell fizetniük. A megújuló energia közlekedési célú felhasználásának előmozdítására és a közlekedésben felhasznált energia üvegházhatású  gázkibocsátásának csökkentéséről szóló törvényjavaslatot a parlament informatikai és gazdasági bizottsága 22 igen és négy tartózkodással javasolta általános vitára a keddi bizottsági ülésen. 


A törvényt meghozatala európai uniós követelmény: 2020-ig Magyarországon a megújuló energiaforrásból előállított energia-részaránynak el kell érnie a közlekedésben felhasznált teljes energiafogyasztás 10 százalékát. Ez azt jelent, hogy 2020. december 31-ig minden üzemanyag-forgalmazó köteles 6 százalékkal csökkenteni az általa forgalomba hozott üzemanyagból és más közlekedési célú energiatermékből származó szén-dioxid kibocsátást.  Az egyes üzemanyag-forgalmazók dönthetnek úgy, hogy együttesen tesznek eleget ennek a követelménynek. A teljesítésről minden év március 31-ig adatot kell szolgáltatni a vámhatóságnak. Nem teljesítés esetén 2011. január elsejétől büntetést kell fizetni: az adott hónapban hiányzó bioüzemanyag energia mennyisége alapján megajoulonként 35 forintot.  


A bizottsági vita során a szocialista képviselők kétségüket fejezték ki, hogy lesz-e elegendő idő a piaci szereplőknek a felkészülésre.

A villamosenergia törvénnyel kapcsolatban két ellenzéki képviselői indítványt utasított el a bizottság.  Az egyik a Jobbik, a másik Magyar Szocialista  Párt képviselőjének javaslata, és mindkettő a vezetékjogot érinti a magántulajdon védelmében. Tóbiás József szocialista képviselő indítványa arra vonatkozott, hogy a tévesen bejegyzett vezetékjog elkerülésére a hatóság kapjon ellenőrzési jogosítványt arra, valóban van-e villamos energia létesítmény az ingatlanon. Ha téves a vezetékjog bejegyzése, akkor a jelenlegi szabályozás alapján az ingatlan tulajdonosa csak jelentős költséggel tudja az ezt megváltozató hatósági eljárást megindítani.

Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára azzal érvelt, hogy egy-két téves eset miatt nem lehet egy ilyen törvénycsomagot módosítani. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a jogosítvány a hivatalnak jelentős többlet terhet és költséget jelentene. A szocialista indítvány előterjesztője felhívta a figyelmet arra, hogy van olyan település, ahol 1.500 ilyen hiba fordul elő.

A bizottsĂĄg tĂĄrgyalt egy, a 2009-es zĂĄrszĂĄmadĂĄshoz benyĂşjtott mĂłdosĂ­tĂł javaslatot is, amely azt tartalmazza, hogy “a 2009. ĂŠvben folytatott kĂśltsĂŠgvetĂŠsi  gazdĂĄlkodĂĄs szĂĄmos ponton megsĂŠrtette az ĂĄllamhĂĄztartĂĄsi tĂśrvĂŠnyben rĂśgzĂ­tett elveket ĂŠs indokolatlan mĂŠrtĂŠkben terhelte meg a 2010. ĂŠvi kĂśltsĂŠgvetĂŠs vĂŠgrehajtĂĄsĂĄt”. Erről a javaslatrĂłl – amit a kĂŠpviselők a napirendi pont tĂĄrgyalĂĄsa előtti percekben kaptak kĂŠzhez ĂŠs a kormĂĄny is tĂĄmogatott  – a bizottsĂĄg 22 tagja igennel, nĂŠgy pedig nemmel szavazott.

RogĂĄn Antal azzal ĂŠrvelt, hogy az eredetinĂŠl 0,5 szĂĄzalĂŠkponttal nagyobb 2009. ĂŠvi hiĂĄny, ami mintegy 100 milliĂĄrd forintot jelent, “trĂźkkĂśzĂŠs”. Olyan jogszabĂĄlyt kell hozni, ami kiskapuk helyett a valĂłdi tĂŠnyek, valĂłdi folyamatok alapjĂĄn kĂŠszĂ­ti el a zĂĄrszĂĄmadĂĄst – mondta.


HozzĂĄtette: az előző kormĂĄny 2010-es bevĂŠteleket 2009-ben szĂĄmolt el, ugyanakkor mĂşlt ĂŠvi kiadĂĄsokat az idei ĂŠvre hagyott. A bizottsĂĄgi mĂłdosĂ­tĂł indĂ­tvĂĄny indoklĂĄsĂĄban ez olvashatĂł: “a vĂĄrtnĂĄl jobban megnĂśvekedett ĂĄllamadĂłsĂĄg az Ăşj kormĂĄny szĂĄmĂĄra olyan helyzetet teremtett, amelyben elkerĂźlhetetlennĂŠ vĂĄltak olyan intĂŠzkedĂŠsek, mint pĂŠldĂĄul a bankadĂł bevezetĂŠse, a 120 milliĂĄrd forintos kĂśltsĂŠgvetĂŠsi megszorĂ­tĂĄsok bevezetĂŠs ĂŠs mĂŠg szĂĄmos egyĂŠb bevĂŠtelnĂśvelő vagy kiadĂĄscsĂśkkentő intĂŠzkedĂŠs”.

A bizottsĂĄgi vitĂĄban a szocialista kĂŠpviselők felhĂ­vtĂĄk RogĂĄn Antal bizottsĂĄgi elnĂśkĂśt a javaslat visszavonĂĄsĂĄra, emlĂŠkeztetve arra, hogy a tĂśrvĂŠnyjavaslat expozĂŠjĂĄban emlĂ­tĂŠst sem tettek eltĂŠrĂŠsekről. KovĂĄcs Tibor szocialista kĂŠpviselő szavai szerint a “kormĂĄny a parlamenti ĂźlĂŠsen jĂśtt rĂĄ, hogy a zĂĄrszĂĄmadĂĄsi tĂśrvĂŠnyjavaslat nincs Ăśsszhangban a politikĂĄjĂĄval”. JĂłzsa IstvĂĄn ĂŠs KovĂĄcs Tibor politikai nyilatkozatnak nevezte a mĂłdosĂ­tĂł javaslatot ĂŠs emlĂŠkeztettek arra, hogy az uniĂłs statisztikai mĂłdszertan ĂŠrtelmezĂŠse miatt rendszeresen eltĂŠr a zĂĄrszĂĄmadĂĄs az uniĂłs elszĂĄmolĂĄstĂłl.

Az államháztartásról szóló törvény bizottsági módosító javaslatát is megtárgyalták a bizottsági ülésen a képviselők. A napirend tárgyalása előtt kézhez kapott javaslat országgyűlési képviselők általános választásának évében november 30. helyett december 10-ig adna lehetőséget meghatározni a költségvetési fejezetek, alapok és a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak bevételi és kiadási főösszegét, a hiány, illetve a többlet mértékét. Ezt követően a költségvetés vitájában ezeket a főösszegeket nem lehetne megváltoztatni.