close
Újranyitásra váró gázkutak
Egyéb - Gáz

Újranyitásra váró gázkutak

MunkĂĄba ĂĄllĂ­tĂĄsra vĂĄrnak az OMV tunĂŠziai ĂŠs a Statoil norvĂŠgia szĂŠnhidrogĂŠn kĂştjai is, csak ĂŠppen egĂŠszen kĂźlĂśnbĂśző okokbĂłl ĂĄllĂ­tottĂĄk le őket. Az osztrĂĄk tĂĄrsasĂĄg most fejezte be helyi partnerĂŠvel kĂŠt sikeres fĂşrĂĄsĂĄt, s dĂśntĂśtt a lĂŠtesĂ­tmĂŠnyek bezĂĄrĂĄsĂĄrĂłl a kereskedelmi termelĂŠs beindĂ­tĂĄsĂĄig. A norvĂŠgiai lĂŠtesĂ­tmĂŠnyek a jĂśvő ĂŠvi, magasabb gĂĄzĂĄrakat vĂĄrjĂĄk ki, addig viszont mĂĄr tulajdonosuk nem szĂĄmol a gĂĄzukkal. A Statoil ĂĄrkĂŠplete sincs Ă­nyĂŠre a vevőknek, nemcsak a GazpromĂŠ.

Az osztrĂĄk OMV ĂŠs partnere, az Etap tĂĄrsasĂĄg kĂŠt sikeres fĂşrĂĄsrĂłl is beszĂĄmolhat TunĂŠziĂĄban. Khouloud-1 ĂŠs Benefsej-1 nevű kĂştjaik is kereskedelmi ĂŠs stratĂŠgiai szempontbĂłl is figyelemere mĂŠltĂł mennyisĂŠgű gĂĄzkondenzĂĄtumat adnak az OMV kĂśzlemĂŠnye szerint. TovĂĄbbi hasonlĂł eredmĂŠnyekre szĂĄmĂ­tanak a Jenein Sud feltĂĄrĂĄsi engedĂŠly birtokĂĄban folyĂł munkĂĄik sorĂĄn. A Khouloud-1 kutat Ăśsszesen 4042 mĂŠter mĂŠlyre mĂŠlyĂ­tettĂŠk le, a Benefsej-1-et pedig 4223 mĂŠterre. A szĂŠnhidrogĂŠnt mindkĂŠt esetben 60 mĂŠternĂŠl mĂŠlyebben lĂŠvő homokkő rĂŠtegben talĂĄltĂĄk az Acacus ĂŠs Tannezuft szerkezetekben, ami egyben azt is bizonyatja, hogy a teljes Nawara koncessziĂłs terĂźlet alatt jĂłl zĂĄrĂł rĂŠtegek terĂźlnek el.
A kĂŠt kutat leĂĄllĂ­tottĂĄk a kĂŠsőbbi tesztekig, illetve a termelĂŠs beindĂ­tĂĄsĂĄig. Az OMV ĂŠs az Etap 50-50 szĂĄzalĂŠkkal osztozik a Nawara koncessziĂłn, amely TunisztĂłl 700 kilomĂŠterre dĂŠlre talĂĄlhatĂł.
Egyelőre nĂŠhĂĄny Statiol gĂĄzkĂşt is ĂĄll, de mĂĄshol, ĂŠs egĂŠszen mĂĄs okbĂłl. A norvĂŠg ĂĄllami tĂĄrsasĂĄg ugyanis kivĂĄrja a termelĂŠs ĂşjraindĂ­tĂĄsĂĄval a 2011-re vĂĄrt magasabb ĂĄrakat, derĂźl ki kĂśzlemĂŠnyĂŠből. Annak ellenĂŠre, hogy emiatt kevesebb termel a tervezettnĂŠl, teljesĂ­ti ez ĂŠvi kĂśtelezettsĂŠgĂŠt, amely szerint ĂŠves szinten napi 1,925 milliĂł hordĂł olajegyenĂŠrtĂŠkről 1,975 milliĂł olajegyenĂŠrtĂŠkre nĂśveli szĂŠnhidrogĂŠn felhozatalĂĄt. “Tavaly is visszafogtuk kissĂŠ a termelĂŠsĂźnket, az idei csĂśkkentĂŠs azonban kisebb a mĂşlt ĂŠvinĂŠl” – mondta a Reutersnek Rune BjĂśrnson, a Statoil fĂśldgĂĄzĂŠrt felelős Ăźgyvezető igazgatĂł helyettese. Elmondta, hogy a jĂśvő ĂŠvi ĂĄrak magasabbaknak Ă­gĂŠrkeznek az ideieknĂŠl, de a termelĂŠscsĂśkkentĂŠs mĂŠrtĂŠkĂŠről nem kĂśzĂślt adatot.
A Gazprom utĂĄn a Statoil EurĂłpa mĂĄsodik legnagyobb gĂĄzellĂĄtĂłja. Az igazgatĂł szerint az is oka a csĂśkkentĂŠsnek, hogy a norvĂŠg partmenti Ormen Lange gĂĄzmező nem ad annyi gĂĄzt, amennyit remĂŠltek tőle. Emiatt a cĂŠg engedĂŠlyt kapott a hatĂłsĂĄgoktĂłl arra, hogy a vĂĄllaltnĂĄl kevesebbet termelnek, de BjĂśrnson itt sem fedte fel a csĂśkkentĂŠs mĂŠrtĂŠkĂŠt. Az Ormen Lange mezőt a Shell Ăźzemelteti, napi termelĂŠse az ĂŠv első negyedĂŠben 62 milliĂł kĂśbmĂŠter volt. A terĂźletben a Statoilnak 29 szĂĄzalĂŠka van, a Shellnek 17 szĂĄzalĂŠka, a dĂĄniai Dongnak 10,3 szĂĄzalĂŠka, az ExxonMobilnak 7,2 szĂĄzalĂŠka, az ĂĄllami PetorĂłnak pedig 36,5 szĂĄzalĂŠka.
A Statoil szerint “kiterjedt tĂĄrgyalĂĄsok folynak egyes hosszĂş tĂĄvĂş szerződĂŠssel rendelkező fogyasztĂłkkal a piac kihĂ­vĂĄsairĂłl.” Az elmĂşlt hĂłnapokban ugyanis estek a gĂĄzĂĄrak, vagyis nem kĂśvettĂŠk az erősĂśdő olajĂĄrakat, ahogy korĂĄbban. A megbeszĂŠlĂŠseken a tĂĄrsasĂĄg ragaszkodna az olajtermĂŠkek ĂĄrmozgĂĄsĂĄhoz kĂśtĂśtt ĂĄrkĂŠplet megtartĂĄsĂĄhoz. A Statoil egyĂşttal jelentősen csĂśkkentette a 2012-ben eladandĂł mennyisĂŠget, ĂŠppen az ĂĄrfelĂźlvizsgĂĄlattal ĂśsszefĂźggĂŠsben. Az ĂĄltala eladott gĂĄz 80-90 szĂĄzalĂŠka hosszĂş tĂĄvĂş szerződĂŠsen keresztĂźl kel el, ĂŠs a teljes mennyisĂŠg 70 szĂĄzalĂŠkĂĄnak az ĂĄrĂĄt kĂśtik az olajtermĂŠkekĂŠhez.