close
Utat keres vevőihez az iráni gáz
Egyéb - Gáz

Utat keres vevőihez az iráni gáz

Alig egy hĂŠttel EurĂłpa felĂŠ tĂśrtĂŠnő vezetĂŠkĂŠpĂ­tĂŠsi tervei bejelentĂŠse utĂĄn IrĂĄn olajminiszter-helyettese megnevezte a projektben rĂŠszt vevő eurĂłpai cĂŠgeket is: Igaz, azok erősen kĂŠsnek vĂĄllalĂĄsaik teljesĂ­tĂŠsĂŠvel.

IrĂĄn tisztĂĄban van vele, hogy EurĂłpĂĄnak kell a gĂĄza, ĂŠs azzal is, hogy jobban jĂĄr, ha azt minĂŠl kevesebb kĂśzvetĂ­tő bevonĂĄsĂĄval juttatja el a fĂśldrĂŠszre. Minapi bejelentĂŠsĂŠből nem csak az derĂźlt ki, hogy kĂŠsz az ĂśnĂĄllĂł exportra, hanem az is, hogy megtalĂĄlta az ĂłriĂĄsi tőkeigĂŠnyű beruhĂĄzĂĄs kĂśltsĂŠgvetĂŠs kĂ­mĂŠlő mĂłdjĂĄt. Arra is van Ăśtlete, hogyan bonyolĂ­thatĂł le mindez az ENSZ ĂŠs az USA embargĂłs tiltĂłlistĂĄjĂĄn lĂŠvő technolĂłgia nĂŠlkĂźl, s hogy az eurĂłpai vevők hogyan szĂĄllhatnak be Ăşgy, hogy kĂśzben ők maguk sem sĂŠrtik meg az embargĂłs előĂ­rĂĄsokat. 

NĂŠgymilliĂĄrd eurĂłba kerĂźlnek a vezetĂŠkĂŠpĂ­tĂŠs Akbar Torkan olajminiszter-helyettes minapi bejelentĂŠse szerint. A cső az orszĂĄg dĂŠli rĂŠszĂŠn lĂŠvő, DĂŠl-FĂĄrszi gĂĄzmező gĂĄzĂĄt vezetnĂŠ el az ĂŠszak-nyugati irĂĄni hatĂĄrig. A beruhĂĄzĂĄsban egy akkor mĂŠg meg nem nevezett eurĂłpai olajtĂĄrsasĂĄg lenne a partnere. A hatĂĄrtĂłl mĂĄr az eurĂłpai vevők ĂŠpĂ­tenĂŠk meg sajĂĄt orszĂĄgukig a gĂĄzcsĂśvet. Azt nem tiltja az ENSZ-embargĂł, hogy IrĂĄnon kĂ­vĂźli terĂźleten ĂŠpĂ­tkezzenek. A cső fĂźggetlen lenne a Nabucco ĂŠs a DĂŠli Áramlat projekttől is Akban Torkan kĂśzlĂŠse szerint. 

Egy teherĂĄri olajkonferenciĂĄn most ismĂŠt megerősĂ­tette, hogy a kĂśltsĂŠgkorlĂĄtok ĂŠs a nyugati technolĂłgia megszerzĂŠsĂŠt megakadĂĄlyozĂł szankciĂłk mellett jobban megĂŠri IrĂĄnnak, ha a fĂśldgĂĄzt nem lehűtve ĂŠs cseppfolyĂłsĂ­tva exportĂĄlja tartĂĄlyhajĂłkon, hanem vezetĂŠken szĂĄllĂ­tja kĂźlfĂśldre. Felfedte partnerei nevĂŠt is: ezek a francia Total ĂŠs az angol-holland Royal Dutch Shell. (Vagyis nem egy cĂŠgről van szĂł, mint előzőleg sugallta.) Ám e cĂŠgek, mint mondta, nagyon lassan haladnak az előkĂŠszĂźletekkel, az irĂĄni vezetĂŠs elĂŠgedetlen velĂźk. Mint a Reutersnak kifejtette: remĂŠli, hogy valamilyen megoldĂĄst fognak talĂĄlni. „Nem vĂĄrhatunk az idők vĂŠgezetĂŠig”, jelentette ki. 

A Totalnak jĂşliusra, a Shellnek jĂşniusra kellett volna irĂĄni projektje adott rĂŠszĂŠvel vĂŠgeznie, de mindketten kĂŠslekedtek. Ennek persze az lehet az oka, hogy tartanak az irĂĄni nukleĂĄris program miatt szankciĂłktĂłl, magyarĂĄzza az Upstream Online. IrĂĄnnak van OroszorszĂĄg utĂĄn a vilĂĄgon a mĂĄsodik legnagyobb gĂĄzkĂŠszlete, de gĂĄzipara fejlesztĂŠsĂŠt a szankciĂłk lassĂ­tjĂĄk. MikĂśzben a vilĂĄgon a negyedik legnagyobb olajexportőr, LNG-t mĂŠg egyĂĄltalĂĄn nem adott el, holott korĂĄbban jelezte, hogy 2014-re mĂĄr ĂŠvi 77 milliĂł tonna cseppfolyĂłs fĂśldgĂĄz előĂĄllĂ­tĂĄsĂĄra lesz kĂŠpes. Egy ĂŠvvel ezelőtt meg is kezdtĂŠk az orszĂĄg első fĂśldgĂĄz cseppfolyĂłsĂ­tĂłja ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠt Tombakban. Az LNG technolĂłgia ĂĄtadĂĄsa terĂŠn azonban szigorĂşbb az embargĂł, mint a vezetĂŠkĂŠpĂ­tĂŠssel kapcsolatos eljĂĄrĂĄsokĂŠn, ezĂŠrt dĂśntĂśtt Ăşgy IrĂĄn, hogy figyelmĂŠt az utĂłbbira ĂśsszpontosĂ­tja. „Az LNG projektek sem ĂĄllnak le, a hangsĂşly azonban a vezetĂŠkhĂĄlĂłzat bővĂ­tĂŠsĂŠn lesz. Az is a vezetĂŠkĂŠpĂ­tĂŠs mellett szĂłl, hogy kevesebbe kerĂźl az LNG beruhĂĄzĂĄsoknĂĄl”, idĂŠzi az olajminisztĂŠrium honlapjĂĄn olvashatĂł kijelentĂŠsĂŠt a Sana hĂ­rĂźgynĂśksĂŠg. 

Az irĂĄni gĂĄz cĂŠlpiacai NĂŠmetorszĂĄg, SvĂĄjc, Ausztria ĂŠs OlaszorszĂĄg, sorolta fel Torkan a korĂĄbban mĂĄr nevesĂ­tett vevőket. Most nem, korĂĄbban viszont kiemelte, hogy a kelet-eurĂłpai tĂŠrsĂŠgnek nem szĂĄn a gĂĄzbĂłl.Â