close
Ukrajna továbbra is a piaci ár alatt vásárolhat orosz földgázt
Egyéb - Gáz

Ukrajna továbbra is a piaci ár alatt vásárolhat orosz földgázt

Moszkva letette a voksĂĄt Julia Timosenko mellett. Az ukrĂĄn kormĂĄnyfő csĂźtĂśrtĂśkĂśn Vlagyimir Putyinnal tĂĄrgyalt, ĂŠs az orosz kollĂŠgĂĄjĂĄval folytatott gĂĄzĂĄrtĂĄrgyalĂĄsokon elĂŠrte azt, amiĂŠrt jĂśtt: Ukrajna jĂśvőre is a vilĂĄgpiaci ĂĄrnĂĄl olcsĂłbban juthat az orosz fĂśldgĂĄzhoz. A korĂĄbban OroszorszĂĄggal szemben ĂŠlesen fogalmazĂł Timosenko a megegyezĂŠssel nĂśvelte politikai tőkĂŠjĂŠt az ukrajnai parlamenti krĂ­zis kĂśzepĂŠn, ami az esetleges rendkĂ­vĂźli parlamenti vĂĄlasztĂĄsokon – amenynyiben Viktor Juscsenko ukrĂĄn ĂĄllamfő kedden a tĂśrvĂŠnyhozĂĄs feloszlatĂĄsĂĄrĂłl dĂśnt – erősĂ­theti a Julia Timosenko Blokkja (BJUT) pozĂ­ciĂłit – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

Pedig a győzelemkĂŠnt tĂĄlalt moszkvai vizit kevĂŠs konkrĂŠtumot hozott, ĂŠs nagy kompromisszumokra kĂŠnyszerĂ­tette az ukrĂĄn gĂĄzszektort.

BĂĄr Ukrajna a bejelentĂŠs alapjĂĄn csak hĂĄrom ĂŠv alatt, fokozatos emelĂŠs utĂĄn fog OroszorszĂĄgtĂłl vilĂĄgpiaci ĂĄron fĂśldgĂĄzt importĂĄlni, nem derĂźlt ki, hogy jĂśvőre mennyiĂŠrt jut fĂśldgĂĄzhoz a 47 milliĂłs orszĂĄg. Nem vilĂĄgos a gĂĄzimport miatt felhalmozott 1,8 milliĂĄrd dollĂĄros ukrĂĄn adĂłssĂĄg rendezĂŠsĂŠnek mĂłdja sem.

FormĂĄlisan ugyan teljesĂźlt Timosenko kĂśvetelĂŠse, miszerint az orosz Gazprom az ukrĂĄn Naftogaznak ezentĂşl kĂśzvetĂ­tők nĂŠlkĂźl ad el fĂśldgĂĄzt, kihagyva a kormĂĄnyfő ĂĄltal sokat kritizĂĄlt, ukrĂĄn kriminĂĄlis kĂśrĂśkkel ĂśsszefĂźggĂŠsbe hozott, 50 szĂĄzalĂŠkban a Gazprom ĂĄltal birtokolt RosUkrEnergĂłt. Ugyanakkor a csĂźtĂśrtĂśkĂśn alĂĄĂ­rt kormĂĄnykĂśzi egyezmĂŠnyben Kijev vĂĄllalta, hogy a Gazprom kĂŠt leĂĄnyvĂĄllalata – ĂŠs a RosUkrEnergo – ukrajnai beruhĂĄzĂĄsait tĂĄmogatni fogja a gĂĄzszektorban. Az importbĂłl kiiktatott kĂśzvetĂ­tők ellenĂŠre az ukrajnai ipari gĂĄzfelhasznĂĄlĂłkhoz a Gazprom tovĂĄbbra is a Naftogaz megkerĂźlĂŠsĂŠvel juthat el, leĂĄnyvĂĄllalatĂĄn keresztĂźl.

A moszkvai talĂĄlkozĂł alapjĂĄn azonban kiderĂźlt, hogy OroszorszĂĄg partnernek tekinti a korĂĄbban ĂĄltala sikkasztĂĄssal is vĂĄdolt TimosenkĂłt ĂŠs tĂĄmogatja a tĂĄvolodĂĄsĂĄt az ukrĂĄn ĂĄllamfőtől valamint a mĂśgĂśtte ĂĄllĂł Mi UkrajnĂĄnk-NĂŠpi ÖnvĂŠdelemtől (NU-NSZ). Erre utalt Putyin kĂśzvetve JuscsenkĂłt kritizĂĄlĂł megjegyzĂŠse, Ukrajna GrĂşziĂĄba irĂĄnyulĂł fegyverexporjĂĄrĂłl, amely hozzĂĄjĂĄrult ahhoz, hogy Tbiliszi fegyveres akciĂłt indĂ­tott augusztusban DĂŠl-OszĂŠtia ĂŠs az ott szolgĂĄlĂł orosz bĂŠkefenntartĂłkkal szemben. Timosenko “abszolĂşt stratĂŠgiai partnernek” nevezve OroszorszĂĄgot elhatĂĄrolĂłdott a fegyverĂźgylettől, kijelentve, hogy az nem kormĂĄnyfői, hanem elnĂśki kompetencia.

Ennek ellenĂŠre pĂŠnteken Timosenko csatlakozott Juscsenko elnĂśki nyilatkozatĂĄhoz, amely elĂ­tĂŠli OroszorszĂĄgot DĂŠl-OszĂŠtia ĂŠs AbhĂĄzia egyoldalĂş elismerĂŠse ĂŠs ezzel GrĂşzia terĂźleti egysĂŠgĂŠnek megsĂŠrtĂŠse miatt. Ez a gesztus a BJUT ĂŠs az NU-NSZ korĂĄbban felbomlott “narancsos koalĂ­ciĂłjĂĄnak” felĂşjĂ­tĂĄsa felĂŠ tett lĂŠpĂŠst is jelentheti, noha korĂĄbban mĂĄr az sem volt kizĂĄrt, hogy a BJUT a MoszkvĂĄhoz kĂśzelebb ĂĄllĂłnak tekintett – a kelet-ukrajnai orosz ajkĂşak tĂĄmogatĂĄsĂĄt ĂŠlvező – RĂŠgiĂłk PĂĄrtjĂĄval kĂśt szĂśvetsĂŠget, miutĂĄn a kĂŠt pĂĄrt kĂśzĂśsen szavazott az elnĂśki jogkĂśrt gyengĂ­tő tĂśrvĂŠnyekről. (Ez vezetett az NU-NSZ kilĂŠpĂŠsĂŠhez a koalĂ­ciĂłbĂłl.)

A hĂŠt vĂŠgĂŠn azonban az elnĂśki helyett a parlamentĂĄris kĂśztĂĄrsasĂĄgot erősĂ­tő tĂśrvĂŠnyekre kiadott ĂĄllamfői vĂŠtĂłt az NU-NSZ tĂĄmogatĂĄsa mellett ĂŠpp a BJUT szavazataival hagyta jĂłvĂĄ a parlament. Az Ăşjabb narancsos koalĂ­ciĂł lĂŠtrehozĂĄsĂĄrĂłl folyĂł tĂĄrgyalĂĄsok azonban a hĂŠt vĂŠgĂŠn nem vezettek eredmĂŠnyre. Kudarc esetĂŠn Juscsenko – aki a koalĂ­ciĂł felĂşjĂ­tĂĄsa mellett foglalt ĂĄllĂĄst – mĂĄr szombatra a parlament feloszlatĂĄsĂĄt Ă­gĂŠrte, vĂŠgĂźl azonban keddre halasztotta a dĂśntĂŠsĂŠt az Ăşj vĂĄlasztĂĄsok kiĂ­rĂĄsĂĄrĂłl. Ez azonban a felmĂŠrĂŠsek szerint a BJUT tovĂĄbbi erősĂśdĂŠsĂŠt hoznĂĄ, mivel az OroszorszĂĄggal jobb kapcsolatokat vĂĄrĂł kelet-ukrajnai vĂĄlasztĂłk egy rĂŠsze is mellĂŠ ĂĄllhat.