close
A Gazprom nem vesz magyar energiacégrészeket
Egyéb - Gáz

A Gazprom nem vesz magyar energiacégrészeket

A nĂŠmet E.ON ĂŠs az orosz Gazprom energiakonszern tegnap megĂĄllapodott a szibĂŠriai Juzsno-Russzkoje gĂĄzmezőről. A kitermelő cĂŠgben a nĂŠmet tĂĄrsasĂĄg 25 szĂĄzalĂŠk mĂ­nusz egy szavazatnyi rĂŠszhez jut, amiĂŠrt cserĂŠbe hatszĂĄzalĂŠknyi Gazprom-rĂŠszvĂŠnycsomagjĂĄbĂłl hĂĄrom szĂĄzalĂŠkot ĂĄtad az orosz tĂĄrsasĂĄgnak. A megĂĄllapodĂĄsra Angela Merkel nĂŠmet kancellĂĄr ĂŠs Dmitrij Medvegyev orosz elnĂśk szentpĂŠtervĂĄri talĂĄlkozĂłja alkalmĂĄval kerĂźlt sor – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

A tĂśbb ĂŠvig tartĂł tĂĄrgyalĂĄssorozat elejĂŠn mĂŠg az merĂźlt fel, hogy a gĂĄzmezőrĂŠszĂŠrt cserĂŠbe az E.ON a magyarorszĂĄgi gĂĄz- ĂŠs ĂĄrampiaci ĂŠrdekeltsĂŠgeinek kisebbsĂŠgi pakettjĂŠt ajĂĄnlja fel. Ennek kapcsĂĄn azĂłta tĂśbb egymĂĄsnak ellentmondĂł hĂ­r reppent fel, de a magyar cĂŠgrĂŠszek egyre kevĂŠsbĂŠ szerepeltek napirenden. A Gazprom ugyanis rĂŠszint kevesellte a magyar vagyonelemek ĂŠrtĂŠkĂŠt, mĂĄsrĂŠszt az időkĂśzben bekĂśvetkezett nemzetkĂśzi olajĂĄrrobbanĂĄs alapjĂĄn egyre inkĂĄbb felĂŠrtĂŠkelte sajĂĄt portĂŠkĂĄjĂĄt. A mostani megĂĄllapodĂĄst szintĂŠn igencsak titokban kĂŠszĂ­tettĂŠk elő: a kĂŠt cĂŠghez kĂśzel ĂĄllĂł forrĂĄsaink mĂŠg nĂŠhĂĄny hete sem tudtak rĂłla. 

A horvĂĄt kormĂĄny kijelĂślte az adriai Krk-szigeten tervezett cseppfolyĂłsgĂĄz-lefejtő ĂĄllomĂĄs helyszĂ­nĂŠt – kĂśzĂślte tegnap a beruhĂĄzĂĄsban rĂŠszt vevő osztrĂĄk OMV. A tervek szerint az ĂŠvi 10 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter, hajĂłkon odaszĂĄllĂ­tott gĂĄz tovĂĄbbĂ­tĂĄsĂĄra alkalmas terminĂĄl 2014-ben kezdenĂŠ meg műkĂśdĂŠsĂŠt. Az ehhez szĂźksĂŠges 800 milliĂł eurĂłs beruhĂĄzĂĄsban 31 szĂĄzalĂŠkig a nĂŠmet E.ON, 26-26 szĂĄzalĂŠkig az OMV ĂŠs a francia Total, 17 szĂĄzalĂŠkig a nĂŠmet RWE, 1 szĂĄzalĂŠkig pedig a szlovĂŠn Geoplin ĂŠrdekelt. KorĂĄbbi ĂŠrtĂŠkelĂŠsek szerint a gĂĄzlefejtőtől MagyarorszĂĄg felĂŠ is ĂŠrkezhetne csĂśvĂśn gĂĄz. Igaz, hogy viszonylag drĂĄgĂĄn, de időben az asztalon fekvő tovĂĄbbi elkĂŠpzelĂŠseket (DĂŠli ĂĄramlat, Nabucco) megelőzve.