close
Megszületett a Gazprom-E.ON részvénycsere megállapodás
Egyéb - Gáz

Megszületett a Gazprom-E.ON részvénycsere megállapodás

MegszĂźletett az E.ON ĂŠs a Gazprom vĂŠgső rĂŠszvĂŠnycsere megĂĄllapodĂĄsa, amelyben a nĂŠmet tĂĄrsasĂĄg oroszorszĂĄgi gĂĄzlelőhelyhez jut, cserĂŠbe vĂĄllalati ĂŠrdekeltsĂŠget enged ĂĄt orosz partnerĂŠnek, Ă­rja kĂśzlemĂŠnyĂŠben az E.ON.

Az E.ONn 25 szĂĄzalĂŠkhoz, mĂ­nusz egy rĂŠszvĂŠnyhez jut a szibĂŠriai Juzsno-Russzkoje gĂĄzmezőben, a Gazprom pedig 49 szĂĄzalĂŠkot kap az E.ON Ruhrgas oroszorszĂĄgi cĂŠgĂŠből, a ZAO GerosgazbĂłl. UtĂłbbinak kĂśzel 3 szĂĄzalĂŠknyi Gazprom-rĂŠszvĂŠny van a birtokĂĄban. Ez a rĂŠszesedĂŠs az Ăźgylet rĂŠvĂŠn visszakerĂźl a Gazpromhoz, az E.ON Ruhrgasnak pedig csak 3,5 szĂĄzalĂŠknyi kĂśzvetlen hĂĄnyada marad az orosz gĂĄzĂłriĂĄsban. KorĂĄbban magyarorszĂĄgi cĂŠgeiből engedett volna ĂĄt bizonyos hĂĄnyadokat az E.On a Gazpromnak, de nem tudtak megĂĄllapodni, kĂśzben az orosz cĂŠg ĂŠrdeklődĂŠse mĂĄs eurĂłpai eszkĂśzĂśk felĂŠ fordult. 

Az alĂĄĂ­rĂĄsi ceremĂłniĂĄt kĂśvetően Wulf Bernotat, az E.ON vezĂŠrigazgatĂłja a kĂŠt cĂŠg hosszĂş tĂĄvĂş egyĂźttműkĂśdĂŠsĂŠnek erősĂ­tĂŠsĂŠről ĂŠs elmĂŠlyĂ­tĂŠsĂŠről beszĂŠlt, amely az eurĂłpai gĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄs biztonsĂĄgĂĄt is javĂ­tja. A mostanihoz hasonlĂł sĂşlyĂş lĂŠpĂŠsnek nevezte az oroszorszĂĄgi OGK4 erőműtĂĄrsasĂĄg megvĂĄsĂĄrlĂĄsĂĄt is, amelyen keresztĂźl cĂŠge Ăşjabb pozĂ­ciĂłt szerzett az oroszorszĂĄgi energiapiacon. VĂĄlaszĂĄban Alekszej Miller, a Gazprom vezĂŠrigazgatĂłja a teljes gĂĄz ĂŠrtĂŠklĂĄncban valĂł egyĂźttműkĂśdĂŠsi szĂĄndĂŠkĂĄt hangsĂşlyozta. 

A Juzsno-Russzkoje gĂĄzkincse 600 milliĂĄrd kĂśbmĂŠterre tehető, vagyis ez a vilĂĄg egyik legnagyobb gĂĄzlelőhelye. A termelĂŠsi engedĂŠly tulajdonosa a Szevernyeftyegazprom, amelyben anyavĂĄllalata rĂŠszesedĂŠse 51 szĂĄzalĂŠk alĂĄ esik a mostani megĂĄllapodĂĄssal. A fennmaradĂł rĂŠszből az E.ON-Ruhrgas ĂŠs a BASF-Wintershall egyarĂĄnt 25 szĂĄzalĂŠk mĂ­nusz 1 rĂŠszvĂŠnnyel rendelkezik. A termelĂŠs a mĂşlt ĂŠv vĂŠgĂŠn indult, a jĂśvőre vĂĄrhatĂłan 25 milliĂĄrd kĂśbmĂŠtert hoznak fel. Ennyiből tĂ­zmilliĂł hĂĄztartĂĄs lĂĄthatĂł el gĂĄzzal, mutat rĂĄ a kĂśzlemĂŠny. 

Az E.ON ĂŠs a Gazprom az idĂŠn Ăźnnepli gĂĄzkereskedelmi kapcsolata 35. ĂŠvfordulĂłjĂĄt. Jelenlegi szerződĂŠsĂźk 2036-ban jĂĄr le, ĂŠs Ăśsszesen 800 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter szĂĄllĂ­tĂĄsĂĄt rĂśgzĂ­ti. Partnerek az Északi Áramlat gĂĄzvezetĂŠk ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠben is. A cső OroszorszĂĄgbĂłl vinnĂŠ NĂŠmetorszĂĄgba a gĂĄzt, egy jelentős szakaszĂĄt a Balti-tenger mĂŠlyĂŠre kĂ­vĂĄnjĂĄk fektetni. Az Északi Áramlat kapacitĂĄsa ĂŠvi mintegy 27 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter lesz, Ăźzembe helyezĂŠsĂŠt 2011-re tervezik. EgyĂźttműkĂśdik a kĂŠt tĂĄrsasĂĄg egy kombinĂĄlt ciklusĂş erőmű ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠben ĂŠs majdani ĂźzemeltetĂŠsĂŠben is a nĂŠmetorszĂĄgi Lubmin mellett. A lĂŠtesĂ­tmĂŠny az Északi Áramlaton ĂŠrkező fĂśldgĂĄzt hasznĂĄlja majd tĂźzelőanyagkĂŠnt, 2011-től. 

Az E.ON ĂĄltal megvett OGK4 tĂĄrsasĂĄgnak vezető szerepe van az oroszorszĂĄgi villamos energia ellĂĄtĂĄsban. Az OGK4-hez nĂŠgy gĂĄzĂźzemű ĂŠs egy szenes erőmű tartozik, egyĂźttes beĂŠpĂ­tett kapacitĂĄsuk mintegy 8,6 gigawatt, de folyamatban van Ăşjabb 2,4 gigawattnyi kapacitĂĄs lĂŠtrehozĂĄsa is. Ezek ĂĄtadĂĄsa is 2011-re vĂĄrhatĂł. 

Az orosz villamos energia piac ĂŠvente 5 szĂĄzalĂŠkkal nő, ez a vilĂĄgon az egyik leggyorsabb bővĂźlĂŠsi Ăźtem. Az E.ON hosszabb tĂĄvon meg kĂ­vĂĄnja erősĂ­teni helyzetĂŠt az UrĂĄlban, Nyugat-SzibĂŠriĂĄban, a volgai ĂŠs a kĂśzĂŠp-oroszorszĂĄgi tĂŠrsĂŠgekben, ahol az ipari fejlődĂŠs a leglendĂźletesebb.