close
Gázárelőkészítés, politikai színezettel
Egyéb - Gáz

Gázárelőkészítés, politikai színezettel

Ukrajna ĂŠs OroszorszĂĄg az ĂŠjjel előzetesen megĂĄllapodott a kĂśvetkező hĂĄrom ĂŠv gĂĄzĂĄrkĂŠpzĂŠsĂŠnek mĂłdjĂĄrĂłl. A tĂĄrgyalĂĄsokat beĂĄrnyĂŠkolta az amiatti politikai feszĂźltsĂŠg, hogy Ukrajna augusztusban GrĂşzia segĂ­tsĂŠgĂŠre sietett, amikor azt OroszorszĂĄg megtĂĄmadta, de megĂŠrződĂśtt az ukrĂĄn belpolitikai helyzet hatĂĄsa is.

Az ĂŠjjel szĂźletett előzetes megĂĄllapodĂĄs szerint a kĂśvetkező hĂĄrom ĂŠvben fokozatosan emelkedik az UkrajnĂĄnak eladott orosz fĂśldgĂĄz ĂĄra, Ă­rja a The Moscow Times. Az internetes lap idĂŠzi Julija Timosenko ukrĂĄn miniszterelnĂśkĂśt, aki szerint a tĂĄrgyalĂłfelek arra a kĂśvetkeztetĂŠsre jutottak, hogy orszĂĄgaiknak nincs szĂźksĂŠge sokkszerű ĂĄremelĂŠsre. A megbeszĂŠlĂŠsek Vlagyimir Putyin orosz miniszetrelnĂśk Moszkva melletti, hivatalos rezidenciĂĄjĂĄban folytak. Mindketten Ăşgy nyilatkoztak, hogy szĂŠleskĂśrű megĂĄllapodĂĄst kĂśtĂśttek, amely mĂĄr megteremti a kĂŠsőbbi, vĂŠgső szerződĂŠs alapjait. RĂŠszleteket azonban nem kĂśzĂśltek az ĂĄrkĂŠpzĂŠs Ăşj mĂłdjĂĄrĂłl, de feltehetően kalkulĂĄltak az OroszorszĂĄg ĂĄltal KĂśzĂŠp-ÁzsiĂĄban vĂĄsĂĄrolt gĂĄz UkrajnĂĄnak valĂł eladĂĄsĂĄval is. 

„Ahogyan az vĂĄrhatĂł is volt, magĂĄt az alkalmazandĂł ĂĄr szintjĂŠt nem hatĂĄroztĂĄk meg, mindazonĂĄltal az ilyen elvi megĂĄllapodĂĄsok is kedvezőek az ukrĂĄn gazdasĂĄgra nĂŠzve”, fejtette ki a lapnak Irina Jelinevszkaja, aki a Renaissance Capital ukrĂĄn olaj- ĂŠs gĂĄziparra szakosodott elemzője. Szerinte OroszorszĂĄg speciĂĄlis megĂĄllapodĂĄsokat kĂśtnie az ukrajnai szĂĄllĂ­tĂĄsokra a kĂśzĂŠp-ĂĄzsiai orszĂĄgokkal. 

A felek megegyeztek, hogy a Gazprom ĂŠs a Naftohaz Ukrajini „feltĂĄrja az UkrajnĂĄbĂłl valĂł kĂśzĂśs eurĂłpai gĂĄzexport lehetősĂŠgeit”. Az energiatermelĂŠs globĂĄlis kĂśltsĂŠgeinek emelkedĂŠse miatt a Gazprom jelezte, hogy UkrajnĂĄnak a mostani 180 dollĂĄros, ezer kĂśbmĂŠterenkĂŠnti ĂĄr utĂĄn jĂśvőre annak tĂśbb mint a kĂŠtszeresĂŠt kell fizetnie, vagyis akĂĄr 400 dollĂĄrt is. VĂĄlaszĂĄban Kijev kĂśzĂślte, hogy egy ekkora emelĂŠs a padlĂłra vinnĂŠ az ukrĂĄn gazdasĂĄgot. Timosenko ĂŠrkezĂŠsĂŠnek estĂŠjĂŠn Alekszej Miller, a Gazprom vezĂŠrigazgatĂłja bejelentette, hogy az orosz gĂĄz eurĂłpai ĂĄtlagĂĄra tĂşllĂŠpte az 500 dollĂĄrt. 

A mostani előzetes megĂĄllapodĂĄs fontossĂĄga abban rejlik, hogy ĂĄltala nagy valĂłszĂ­nűsĂŠggel elkerĂźlhető a 2006-os eset, amikor a kĂŠt orszĂĄg gĂĄzĂĄrvitĂĄja miatt a Gazprom hĂĄrom napra leĂĄllĂ­totta ukrajnai gĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄsĂĄt. OroszorszĂĄgbĂłl szĂĄrmazik az UkrajnĂĄban felhasznĂĄlt fĂśldgĂĄz 75 szĂĄzalĂŠka ĂŠs az orszĂĄgon ĂĄt jut EurĂłpĂĄba az orosz exportgĂĄz 80 szĂĄzalĂŠka. Putyin hozzĂŠtette, hogy a vĂŠgső megĂĄllapodĂĄst megnehezĂ­theti, hogy a kĂśzĂŠp-ĂĄzsiai orszĂĄgok megemeltĂŠk gĂĄzuk exportĂĄrĂĄt. VilĂĄgossĂĄ tette a miniszterelnĂśk azt is, hogy a megbeszĂŠlĂŠseken figyelembe vettĂŠk Viktor Juscsenko ukrĂĄn elnĂśk nyĂĄri segĂ­tsĂŠgadĂĄsĂĄt GrĂşziĂĄnak, amikor az katonai konfliktusba keveredett OroszorszĂĄggal, DĂŠl-OszĂŠtia miatt. A Kreml kĂśzeli Izvesztyija napilap csĂźtĂśrtĂśkĂśn azt Ă­rta, hogy Juscsenko szemĂŠlyesen felĂźgyelte a GrĂşziĂĄnak kĂźldĂśtt ukrĂĄn fegyverszĂĄllĂ­tmĂĄnyokat. Putyin mĂŠg azzal is megtoldotta az előbbieket, hogy az ukrajnai belpolitikai feszĂźltsĂŠg is megnehezĂ­ti a megĂĄllapodĂĄsokat. „Ilyen helyzetben egy ma megkĂśtĂśtt szerződĂŠst holnap mĂĄr megkĂŠrdőjelezhetnek”, mondta. Őt igazolja a feszĂźltsĂŠg egyik pĂŠldĂĄja: Timosenko csak kĂŠsve tudott elindulni a moszkvai tĂĄrgyalĂĄsokra, mert repĂźlőgĂŠpĂŠt Juscsenko lefoglalta.