close
Ukrajna áttérne a gázüzemre
Egyéb - Gáz

Ukrajna áttérne a gázüzemre

MikĂśzben az orosz szĂĄllĂ­tĂł a fĂśldgĂĄz ĂĄrĂĄnak tovĂĄbbi radikĂĄlis emelĂŠsĂŠre kĂŠszĂźl, az ukrĂĄn tĂźzelőanyag ĂŠs energetikai minisztĂŠrium azt tervezi, hogy hĂĄrom ĂŠven belĂźl teljes mĂŠrtĂŠkben gĂĄzra (elsősorban biogĂĄzra) vĂĄltja a folyĂŠkony Ăźzemanyagokat – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

Az ugyanis kĂŠtszer olcsĂłbb, mint a benzin vagy a dĂ­zelolaj. A tĂĄrca szerint nĂśvelni kell a belső kitermelĂŠst, csĂśkkentve az orszĂĄg fĂźggősĂŠgĂŠt az energiahordozĂł-importtĂłl. Az elkĂŠpzelĂŠsek szerint ĂŠvi 20 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter biogĂĄz kitermelĂŠse esetĂŠn 54 milliĂĄrd tonnĂĄrĂłl 23 milliĂĄrd tonnĂĄra csĂśkkenthetnĂŠk az import tĂźzelőanyag mennyisĂŠgĂŠt. UkrajnĂĄban egy vĂ­zinĂśvĂŠnyből terveznek biogĂĄzt előĂĄllĂ­tani.

A “csodanĂśvĂŠnyről” azonban a tervekről beszĂĄmolĂł internetes forrĂĄsok nem kĂśzĂślnek rĂŠszleteket. Ugyanakkor megĂ­rjĂĄk, hogy az orszĂĄg rĂŠgiĂłi kĂśzĂźl a legutĂłbbi ĂĄltalĂĄnos ĂĄrcsĂśkkentĂŠst kĂśvetően KĂĄrpĂĄtaljĂĄn kaphatĂłk a legolcsĂłbban a gĂŠpkocsi-Ăźzemanyagok. Hivatalos kĂśzlemĂŠny szerint a megye tĂśltőĂĄllomĂĄsain a jelenleg a dĂ­zelolaj literje ĂĄtlag – ĂĄtszĂĄmĂ­tva – 210 forint, mikĂśzben az orszĂĄgos ĂĄtlag 233 forint. A 95-Ăśs oktĂĄnszĂĄmĂş benzin literjĂŠĂŠrt pedig Ukrajna mĂĄs vidĂŠkein 216 forintot kĂŠrnek el a tĂśltőĂĄllomĂĄsokon, mĂ­g ugyanaz KĂĄrpĂĄtaljĂĄn ĂĄtlagosan csupĂĄn 195 forint. Az olcsĂł benzinĂĄrak jĂşlius elejĂŠtől tartjĂĄk magukat a kĂĄrpĂĄtaljai benzinkutakon.

Â