close
Gáz, vagy szén? Gáz!
Egyéb - Gáz

Gáz, vagy szén? Gáz!

Olyannyira elszaladtak a szĂŠnĂĄrak, hogy a nyĂĄr eddigi szakaszĂĄban az angliai gĂĄztĂźzelĂŠsű erőművek mĂĄr gazdasĂĄgosabban műkĂśdtek, mint a nĂŠmetorszĂĄgi szenesek. RĂśvidtĂĄvon mindenkĂŠppen a gĂĄzĂźzemű lĂŠtesĂ­tmĂŠnyeknek ĂĄll a zĂĄszlĂł a Platts ĂĄltal kĂŠszĂ­tett elemzĂŠs alapjĂĄn.

MikĂśzben ĂĄprilisban mĂŠg 20 eurĂł volt a megawattĂłrĂĄnkĂŠnti spark spread (egysĂŠgi ĂĄram előĂĄllĂ­tĂĄsi kĂśltsĂŠge ĂŠs ĂĄra kĂśzĂśtti kĂźlĂśnbsĂŠg) 50 szĂĄzalĂŠkos hatĂŠkonysĂĄg mellett, jĂşnius 15-ĂŠn mĂĄr csak 3,4 eurĂł. Ha figyelembe vesszĂźk a kĂĄrosanyag kibocsĂĄtĂĄval kapcsolatos kĂśltsĂŠgkĂźlĂśnbsĂŠget (dark spreads), akkor mĂĄr a gĂĄzos erőművek műkĂśdnek gazdasĂĄgosabban. A szenes lĂŠtesĂ­tmĂŠnyek ugyanis kĂŠtszer annyi szĂŠndioxidot termelnek, mint a gĂĄzosok, vagyis egysĂŠgi ĂĄramtermelĂŠsre vetĂ­tve kĂŠtszer annyi uniĂłs kibocsĂĄtĂĄsi kvĂłtĂĄra is kell kĂślteniĂźk. Ez ĂĄll amĂśgĂśtt, hogy a nĂŠmetorszĂĄgi szĂŠnerőművek versenyelőnye fokozatosan csĂśkkent, majd jĂşlius derekĂĄra elveszett. 

A trendvĂĄltĂĄs a Platts szerint azt is jelentheti, hogy az ĂĄramtermelő vĂĄllalkozĂĄsok a jĂśvőben szĂ­vesebben vĂĄlasztanak gĂĄz-, mint szĂŠntĂźzelĂŠst. Műszakilag azonban nem egyszerű a vĂĄltĂĄs, ennek csak az EgyesĂźlt KirĂĄlysĂĄgban adottak a feltĂŠtelei. 

A nĂŠmetorszĂĄgi szĂŠnerőművek egyĂŠbkĂŠnt jelenleg kapacitĂĄsaik minimĂĄlis hĂĄnyadĂĄt, 11,7 szĂĄzalĂŠkĂĄt hasznĂĄljĂĄk ki, mivel mĂĄs villamos energiatermelő lehetősĂŠgek is rendelkezĂŠsre ĂĄllnak: az atom- ĂŠs a megĂşjulĂł energia. Ha az utĂłbbiak irĂĄnti kereslet megmarad, erős lehet a kĂŠsztetĂŠs az Ăśsszes nĂŠmetorszĂĄgi szenes ĂĄramtermelő kapacitĂĄs leĂĄllĂ­tĂĄsĂĄra. Ekkor eladhatjĂĄk a szenet ĂŠs a szĂŠndioxid kvĂłtĂĄjukat is. 

Az API 2 CIF ARA szĂŠn alapminősĂŠg tonnĂĄnkĂŠnti ĂĄra jĂşnius 26-ĂĄn előszĂśr ĂĄtlĂŠpte a 200 dollĂĄrt, s azĂłta is afĂślĂśtt van. A jĂşlius 15-i jegyzĂŠsĂĄrak 65 szĂĄzalĂŠkkal voltak magasabbak az ĂĄprilis 1-jinĂŠl.