close
Összefog a Gazprom és a Rosznyefty
Egyéb - Gáz

Összefog a Gazprom és a Rosznyefty

Újabb oroszorszĂĄgi vezetĂŠki ĂŠrdekeltsĂŠghez jut az orosz Gazprom, cserĂŠbe partnere is hozzĂĄfĂŠrhet az ő egyik csĂśvĂŠhez. Mindez az orosz tĂĄvolkeleti tĂŠrsĂŠg gĂĄzzal valĂł ellĂĄtĂĄsĂĄt cĂŠlzĂł megĂĄllapodĂĄs rĂŠszekĂŠnt tĂśrtĂŠnik.

A Gazprom szombaton megĂĄllapodott a Rosznyefttyel, hogy megveszi tőle a DalTranszGaz szĂĄllĂ­tĂł tĂĄrsasĂĄg negyedĂŠt. MĂĄrcius 31-i ĂĄllapot szerint a Rosznyeftynek 25 szĂĄzalĂŠka volt a DalTranszGazban, a szĂśvetsĂŠgi kormĂĄnynak 27,39 szĂĄzalĂŠka, a habarovszki tĂŠrsĂŠgi kormĂĄnynak pedig 47,59 szĂĄzalĂŠka. 

Az Ăźgylet, amelynek pĂŠnzĂźgyi rĂŠszleteit nem hoztĂĄk nyilvĂĄnossĂĄgra, rĂŠsze a kĂŠt tĂĄrsasĂĄg kĂśzĂśtti, szĂŠlesebb kĂśrű megĂĄllapodĂĄsnak, amely szerint a kĂŠt, ĂĄllami kĂŠzben lĂŠvő szĂŠnhidrogĂŠn ipari ĂłriĂĄs gĂĄzzal fogja ellĂĄtni az orosz TĂĄvolkeletet, ahol ĂŠppen a DalTranszGaz ĂŠpĂ­ti ĂŠs Ăźzemelteti a gĂĄzvezetĂŠkeket. A megĂĄllapodĂĄs rĂŠszekĂŠnt a Gazprom, amely az orszĂĄg gerinc gĂĄzvezetĂŠk hĂĄlĂłzatĂĄnak monopolhelyzetben lĂŠvő ellenőrzője, hozzĂĄfĂŠrĂŠst enged a Rosznyeftynek a tĂĄvolkeleti Szahalin-Habarovszk-Vlagyivosztok vezetĂŠkhez, ĂĄll a Gazprom kĂśzlemĂŠnyĂŠben. 

A Gazprom ĂŠs a Rosznyefty tĂĄrgyal a Szahalin-1 projektet vezető ExxonMobillal is, hogy ĂŠvi mĂĄsfĂŠl-kĂŠt milliĂĄrd kĂśbmĂŠter gĂĄzt vĂĄsĂĄrolnĂĄnak a primorszki tĂŠrsĂŠg gĂĄzzal valĂł ellĂĄtĂĄsĂĄra. Azt vizsgĂĄljĂĄk, hogyan lehetne a mostaninĂĄl tĂśbb gĂĄzhoz jutni a Gazprom-vezetĂŠsű Szahalin-2 projekt munkĂĄja sorĂĄn, szintĂŠn a primorszki tĂŠrsĂŠg szĂĄmĂĄra. FelmĂŠrik tovĂĄbbĂĄ az Oha-Komszomolszk-Amur gĂĄzvezetĂŠk kapacitĂĄsĂĄt, amelyet ĂŠvi 4,5 milliĂĄrd kĂśbmĂŠterre kĂ­vĂĄnnak nĂśvelni.