close
A nukleáris ipar kész segíteni a fejlődő országokat
Atom - Egyéb

A nukleáris ipar kész segíteni a fejlődő országokat

A nukleĂĄris ipar kĂŠsz kis ĂŠs kĂśzepes teljesĂ­tmĂŠnyű atomerőművi blokkokat szĂĄllĂ­tani a fejlődő orszĂĄgok megsegĂ­tĂŠse ĂŠs energiabiztonsĂĄguk nĂśvelĂŠse ĂŠrdekĂŠben – mondta az orosz Rosatom Állami Atomenergia VĂĄllalat főigazgatĂłja. Szergej Kirijenko kifejtette, hogy az ĂŠlelmiszervĂĄlsĂĄg, a globĂĄlis felmelegedĂŠs ĂŠs az egyenlőtlenĂźl elosztott fejlesztĂŠsi forrĂĄsok rĂŠszben az energiahiĂĄnynak kĂśszĂśnhetőek ĂŠs az energiaĂĄrak nĂśvekedĂŠsĂŠnek kĂśvetkezmĂŠnyei.

Az ipar folyamatosan nĂśveli a meglĂŠvő nukleĂĄris kapacitĂĄst, azonban ez nem segĂ­ti a kevĂŠsbĂŠ fejlett orszĂĄgokat a nukleĂĄris energia előnyeinek kiaknĂĄzĂĄsĂĄban – emlĂŠkeztetett Szergej Kirijenko, a nĂŠmet Frankfurter Algemeine Zeitungban megjelent cikkben.

A nukleĂĄris energia segĂ­tsĂŠgĂŠvel pĂĄrhuzamosan megvalĂłsĂ­thatĂł lenne az energiatermelĂŠs ĂŠs a vĂ­z sĂłtalanĂ­tĂĄs, ĂŠs ezzel kĂŠt legyet Ăźthetnek egy csapĂĄsra az afrikai orszĂĄgok, mĂŠg mielőtt a friss vĂ­z hiĂĄnya vĂĄlsĂĄgossĂĄ vĂĄlik. A gazdasĂĄgi stabilitĂĄs ĂŠs nĂśvekedĂŠs egyik alapfeltĂŠtele a megbĂ­zhatĂł ĂŠs olcsĂł energiaforrĂĄs meglĂŠte, ezt egyre tĂśbb fejlett ĂŠs fejlődő orszĂĄg ismeri fel. EurĂłpĂĄban az atomenergia mintegy 700 milliĂł tonna szĂŠndioxid kibocsĂĄtĂĄsĂĄt előzi meg ĂŠvente, mĂ­g JapĂĄnban 270 milliĂł tonna ez a mennyisĂŠg. 2030-ra OroszorszĂĄg 16%-rĂłl 25-30%-ra tervezi nĂśvelni az atomenergia rĂŠszarĂĄnyĂĄt, amely az orosz ĂźveghĂĄzgĂĄz-kibocsĂĄtĂĄst mintegy 15%-kal csĂśkkentenĂŠ, rĂĄadĂĄsul az orosz dĂśntĂŠs pĂŠnzĂźgyileg is alĂĄ van tĂĄmasztva. A legrealisztikusabb előrejelzĂŠsek szerint 2030-ra, a ma Ăźzemelő 439-el szemben mintegy 600 atomreaktor lesz Ăźzemben.

Kirijenko szerint OroszorszĂĄg nemcsak tĂĄmogatja az Ăşj blokkok ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠt, de rĂŠszt vesz a nukleĂĄris fegyverek elterjedĂŠsĂŠnek megakadĂĄlyozĂĄsĂĄban is. OroszorszĂĄg mĂĄr javaslatot is tett a nukleĂĄris Ăźzemanyagciklushoz kapcsolĂłdĂł szolgĂĄltatĂĄsokat vĂŠgző nemzetkĂśzi kĂśzpontok lĂŠtrehozĂĄsĂĄra. Ez a hĂĄlĂłzat minden ĂŠrintett fĂŠl rĂŠszĂŠre egyenlő feltĂŠteleket biztosĂ­tana ĂŠs teljesen megfelelne a fegyverek elterjedĂŠsĂŠvel szembeni kĂśvetelmĂŠnyeknek ĂŠs lehetővĂŠ tennĂŠ a NemzetkĂśzi Atomenergia ÜgynĂśksĂŠg ĂĄltali szoros felĂźgyeletet. Kirijenko elmondta, hogy OroszorszĂĄg Angarszkban mĂĄr lĂŠtrehozott egy nemzetkĂśzi dĂşsĂ­tĂł kĂśzpontot ĂŠs arra kĂŠszĂźl, hogy NAÜ garancia alatt lĂŠtrehoz egy alacsony dĂşsĂ­tĂĄsĂş urĂĄnalapot is. Ez biztosĂ­tanĂĄ, hogy minden orszĂĄg, a politikai helyzettől fĂźggetlenĂźl nukleĂĄris Ăźzemanyaghoz juthatna.