close
Újraindította a Ploiesti-i finomítót a Lukoil
Egyéb - Olaj

Újraindította a Ploiesti-i finomítót a Lukoil

Az orosz Lukoil újraindítja az egy hete leállított ploiesti Petrotel kőolaj-finomítót – közölték a vállalat vezetői pénteken a térségben illetékes környezetvédelmi őrséggel.

Előző nap Traian Basescu államfő kijelentette: Románia nem tűri el, hogy a Lukoil fenyegetőzéssel próbáljon leállítani egy bűnügyi vizsgálatot. Ha az orosz cég Romániában akar maradni, akkor be kell tartania a román törvényeket – mondta. Mint azt korábban közöltük, a román elnök arra utalt, hogy Vlagyimir Nyekraszov, a Lukoil-csoport alelnöke kilátásba helyezte, hogy bezárják a ploiesti Petrotel Lukoil kőolaj-finomítót, miután a román ügyészség zárolta annak nyersanyag- és árukészletét. Az orosz csoport romániai vállalatának vezetőjét 230 millió eurós kárt okozó pénzmosással és adócsalással gyanúsítják. Nyekraszov előzőleg azt állította, a Lukoil pénteken dönt arról, hogy bezárja-e ploiesti finomítóját.

Oleg Malginov, Oroszország bukaresti nagykövete úgy nyilatkozott, nem kívánja “érzelmi megnyilatkozásokkal terhelni” a Lukoil körüli politikai vitát, amelynek a nyelvezete szerinte túllépte a nemzetközi kapcsolatokban elfogadott kereteket.  Traian Basescu államfő csütörtökön azt mondta: a bukaresti kormánynak fel kell készülnie, hogy “átvegye” a Lukoil ploiesti-i üzemét, ha az orosz tulajdonos a finomító bezárásáról döntene. Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök elhárította az államosítás gondolatát, politikai ellenfele nyilatkozatát pedig “rozzant állapotának” és “felindultságának” tulajdonította.

“A ploiesti-i finomító 600 millió eurót fizetett be az államkasszába az év első 9 hónapjában: ez jövedéki adóból, tb-járulékokból tevődik össze. A Lukoil akkor is jelentős adófizető, ha veszteséges és nem fizeti a 16 százalékos nyereségadót” – jegyezte meg a kormányfő. Csütörtökön a román Legfelső Bírói Tanács az igazságszolgáltatásra nehezedő nyomásként értékelte azt, hogy Victor Ponta nyilvánosan felhívta a Petrotel Lukoil vezérigazgatója ellen eljáró ügyész figyelmét: a kőolaj-finomító bezárása jelentős adóbevétel-kiesést jelentene, és munkahelyeket veszélyeztetne.