close
Nincs értelme fenntartani a sziszeki finomítót
Egyéb - Olaj

Nincs értelme fenntartani a sziszeki finomítót

A Mol Nyrt. szerint nincs értelme pénzt és energiát fektetni a horvátországi Sziszekben található olajfinomító életben tartására – idézi a Jutarnji List című zágrábi lap pénteken Ferencz I. Szabolcsnak, a Mol Csoport csoportszintű társasági kapcsolatok ügyvezető igazgatójának ezzel kapcsolatos nyilatkozatát.

A lap korábban egy 2012-ben készült, a nyilvánosság számára eddig ismeretlen INA-vizsgálatra hivatkozott, amely szerint a sziszeki finomító nyereséges, még öt évig nincs szükség a bezárására, s amíg a fiumei olajfinomító nem veszi át a Horvátországban kitermelt olaj feldolgozását, addig a sziszeki finomító nyereséges marad. Az INA hétfőn nyilatkozatot adott ki, amely szerint a tanulmány rövidtávú, egyéves időtartamra szóló feltételezésekre alapoz, és semmi esetre sem vonatkoztatható ötéves időszakra.
Ferencz I. Szabolcs a pénteken közzétett nyilatkozatában ambiciózus szülők tehetségtelen gyerekéhez hasonlítja a sziszeki finomítót.

“A sziszeki finomítót nyereségesnek beállító úgynevezett -titkos INA tanulmányt- idéző horvát híradások hasonlatosak ama fiatal sportoló történetéhez, aki ugyan rendre az utolsó helyeken végez, szülei mégis vakon hisznek sikerében” – írta. Hozzátette: előbb-utóbb valakinek szembesítenie kell a szülőket azzal, hogy nincs értelme tovább pénzt és energiát fektetni csemetéjük sportkarrierjébe.

“Az úgynevezett +titkos tanulmányok+ is azt írják, amit az elfogult érintettek olvasni akarnak, függetlenül a finomító valós teljesítményétől. Így az INA vezetőségére hárul a szerep, hogy az INA és Horvátország érdekében szembesítsék a hiedelmeket a tényekkel” – közölte Ferencz I. Szabolcs.
A sziszeki finomító jövőjéről hosszabb ideje tart a vita: a horvát fél, illetve a zágrábi kormány nyilatkozatai szerint Horvátország mindent megtesz, hogy modernizálják az INA finomítóit Sziszekben és Rijekában, s növeljék termelési kapacitásukat. Ezzel szemben Mol, az INA legnagyobb tulajdonosa csak az egyik, a rijekai finomítót tartaná meg.