close
Már 65 százalékon a gáztárolók
Egyéb - Gáz

Már 65 százalékon a gáztárolók

Folyamatos a hazai földgázkészlet feltöltése, október elején a tárolók töltöttségi szintje megközelíti 65 százalékot – közölte az MVM Csoport.

Az adatok szerint a készletszint már 38 százalékkal magasabb a tavalyi legmagasabbnál: a betárolt 4 milliárd köbméter földgáz képes kielégíteni a hazai téli fogyasztás mintegy kétharmadát. Tavaly a legmagasabb töltöttségi szint 2,831 milliárd köbméter volt – tájékoztatott a társaság. Az MVM Csoport készletpolitikájának legújabb eleme a Gazprom Exporttal megkötött logisztikai szolgáltatási szerződés, amely keretében további legfeljebb 700 millió köbméternyi földgáz tárolható be a hazai tárolókban.

Így az orosz partner a szállítási útvonalakon adódó esetleges problémák esetén is képes eleget tenni a hosszú távú szerződésben vállaltaknak, a hazai földgáztárolók töltöttségi szintje pedig több mint 10 százalékkal tovább emelkedhet. A betárolás folyamatban van, mintegy 135 millió köbméter földgáz betárolása már megtörtént – olvasható a közleményben. Az MVM Csoport tájékoztatása szerint az orosz-ukrán konfliktus ellenére a földgázszállítás zavartalan, az orosz partner a hosszú távú földgázszállítási szerződésben foglaltakat továbbra is teljesíti.

A nemzeti energetikai társaságcsoport a téli felkészülést már áprilisban megkezdte, a tulajdonában lévő Magyar Földgáztároló Zrt. a készletezési stratégiáját folyamatosan alakítja oly módon, hogy a téli időszakra időben rendelkezésre álljon az a mennyiség, amellyel szerződéseit biztosítani tudja és garantálja a hazai fogyasztók ellátásának biztonságát.