close
Pekingben ismét veszélyes szinten a szmog
Egyéb - Emisszió

Pekingben ismét veszélyes szinten a szmog

Szmog borítja a kínai fővárost immár harmadik napja, a helyi online média szerint a lakosságot pénteken arra figyelmeztették, hogy csak szükség esetén hagyja el otthonát és akkor is viseljen védőmaszkot.

Az országos meteorológiai központ a szürkeségbe burkolódzott Pekingben a négyfokozatú szmogriadó második legsúlyosabb, narancsszínű fokozatát rendelte el. Az általános és középiskolákban megtiltották a kültéri foglalkozásokat, a főváros leginkább szennyező gyárainak már 30 százalékkal vissza kellett fogniuk a termelésüket. A levegő minősége jóval meghaladja az egészségre súlyos veszélyt jelentő alsó határértéket. A 2,5 mikron vagy annál kisebb átmérőjű, szálló porszemcsék koncentrációját egy köbméter levegőben kifejező érték (PM2,5) már csütörtökön elérte a 455-öt, ami a kínai szabvány szerinti – nem túl szigorú – 60 mikrogrammos határnak csaknem a nyolcszorosa.

A sajtóbeszámolók szerint a helyzet egész Észak-Kínában hasonló. Hopej és Sanhszi tartományokban jellemzően párás szmog ülte meg a településeket, 18 Pekingbe, Harpinba és Sanghajba vezető autópályát le kellett zárni. Hopejben a sárga után szintén narancsra emelték a riasztás fokozatát. Fővárosi szakemberek az elmúlt napokban a kedvezőtlen időjárási körülmények mellett a környező tartományok tevékenységét okolták a pekingi szmogért. A szomszédságban ugyanis állítólag javában égetik a szalmát. Honanban az őszi betakarítás után csaknem 8 ezer égetőhelyet figyeltek meg. Előrejelzések szerint a hétvégére egy északnyugat felől érkező, háromnapos hidegfront éri el a térséget, és a meteorológusok arra számítanak, hogy ez – még ha ideiglenesen is, de – megtisztítja a térség levegőjét.

Egy tavaly nyilvánosságot kapott nemzetközi tanulmány szerint mintegy félmilliárd észak-kínainak átlagosan öt és fél évvel rövidül meg az élete a belélegzett rossz minőségű levegő miatt. A szakértők elsősorban a széntüzelésre vezették vissza következtetéseiket. Egy kutatás szerint a szabad levegőn töltött egyetlen nap Pekingben 21 szál magas kátránytartalmú cigaretta elszívásával egyenértékű. A központi kormány és a főváros már több intézkedést hozott és hatalmas összegeket különített el a levegő minőségének javítására, üzemeket telepítettek ki, megszigorították a környezetvédelmi szabványokat, korlátozták az autók számát és megkezdték a széntüzelésű kazánok cseréjét, korszerűsítését is. A lakosság azonban egyelőre nem tapasztal átütő eredményeket.