close
Lezárult a Főgáz üzlet
Egyéb - Gáz

Lezárult a Főgáz üzlet

A magyar állam megvásárolta a Főgáz Zrt.-nek a Budapest Főváros Önkormányzata tulajdonában álló 50 százalékos társasági részesedését – válaszolta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).

Az NFM közlése szerint “az energiaellátás biztonságát erősítő, a kormány rezsicsökkentési politikájához illeszkedő tranzakció” csütörtökön zárult.  A tárca felidézte, hogy a nemzeti közműszolgáltatási rendszer megszervezéséről szóló szeptember végi kormányhatározat 2014. október 10-i határidővel hívta fel az érintett feleket a Budapest Főváros Önkormányzatának tulajdonában lévő Főgáz Zrt. 50 százalékos társasági részesedése, valamint egy “A” és egy “B” sorozatú részvény megvásárlására. 

A kormány vagyonpolitikájának köszönhetően az elmúlt években erősödött a magyar állam szerepe a gazdaságot jelentősen befolyásoló stratégiai ágazatokban, különösen az energetika területén – emelte ki az NFM. Ezek a piaci alapon történő tulajdonszerzések gyarapították a nemzeti vagyont, hozzájárultak az energiabiztonság növeléséhez, a kiemelt közszolgáltatásokat végző közműcégek közösségi tulajdonba kerülése pedig lehetővé teszi a rezsicsökkentési politika fenntarthatóságát és kiterjesztését – fűzte hozzá a minisztérium.

MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és az RWE Gas International N.V. 2013. december 18-án írta alá a részvény-adásvételi szerződést. Az MVM Zrt. közgyűlésének korábbi döntése értelmében a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., mint az MVM Zrt. legnagyobb tulajdonosa, a Magyar Állam képviseletében 41 milliárd forint tulajdonosi kölcsönt nyújtott a tranzakció teljes körű finanszírozásához, amelyet az év folyamán tulajdonosi tőkeemelésből refinanszíroznak.