close
Újra termel az óriás kazah olajmező
Egyéb - Olaj

Újra termel az óriás kazah olajmező

Napi 90 ezer hordós mennyiséggel ismét megkezedődött a termelés Kazahsztánban az óriási Kashagan mezőn, a Kaszpi tengeren. A csaknem 38 milliárd hordós készlet kitermelését az Exxon, a Shell, az Eni, a Total, a CNPC és az Inpex olajcégek közösen a kazah állami olajtársasággal.

Negyven éve ez a legjelentősebb olajtalálat a közép-ázsiai országban, ami a hatalmas olajkészlet melett, több ezer milliárd köbméternyi földgázt is tartalmaz. Az elmúlt három évben ez az egyetlen új mező az országban, az indulás urtán azonban egy gázszivrgás miatt átmenetileg le kelett állítani a termelést. A felülvizsgálat eredméyneként a 200 kilométeres, a tengeri mnezőt a szárazfölddel összekötő vezetéket teljes hosszában ki kellett cserélni, a magas kéntartalmú gáz ugyanis kikezdte a fémet.

Közép-Ázsia legjelentősebb olajtermelője Kazahsztéán – emlékeztet az oilpriuces.com -, és a 18. legfontosabb termelő a világban, napi 1,72 millió hordós kibocsátással. Ebben az évben azonban az OPEC előrejelzése szerint 1,56 millió hordós napi kitermeléssel számolnak, ami szerény visszaesést jelent a tavalyi 1,6 millióhoz képest.