close
Nagyon jó eredményt produkált az INA
Friss

Nagyon jó eredményt produkált az INA

Az INA horvát olajipari vállalatnak 2011 óta nem volt olyan jó első fél éves pénzügyi eredménye, mint az idei esztendőben, amikor az év első hat hónapjában 850 millió kunát (35 milliárd forint) meghaladó nettó nyereségre tett szert – közölte a vállalat csütörtökön az Index.hr zágrábi hírportál beszámolója szerint.

A 2017-es első fél éves adó- és kamatfizetés, valamint értékcsökkenés előtti eredmény (EBITDA) 1,398 milliárd kunát tesz ki, ami 168 százalékos növekedésnek felel meg. A cég bevételei 8,41 milliárd kunát tettek ki, ami éves szinten 34 százalékos növekedés. Az eredmény főként a kutatási és termelési tevékenységnek köszönhető, de a finomító és marketing, illetve az értékesítés is jelentősen hozzájárult az eredmények javulásához.

Az INA közölte, hogy a kiskereskedelem rekordnövekedést produkált a fogyasztási cikkek és az üzemanyagok területén. A kereskedelem jó eredményeihez hozzájárul a térségbeli értékesítési hálózat növekedése, illetve a fogyasztási cikkek szegmensének bővülése, ami a jövőre nézve is biztató. A 2017-es esztendő első felében a nagyberuházások elérték az 520 millió kunát, és az év második felében is intenzív beruházási kampányra lehet számítani.

Áldott Zoltán, a cég igazgatótanácsának elnöke szerint az első fél év bámulatos eredményeket produkált az INA minden tevékenységében, minden mutatón javítani tudott a cég. Mint mondta: az EBITDA egy évvel ezelőtt 521 millió kuna volt, míg most 1,398 milliárd kunát tesz ki. A vállalat nettó nyeresége az első fél évben egyszeri tételek nélkül elérte a 608 millió kunát, míg egy évvel korábban 70 millió kuna volt.

Az eredmények a kedvező külső környezetnek is köszönhetők, a Brent olaj, valamint a gáz ára enyhén növekedett, míg a természetes csökkenés a növekedést célzó projekteknek – például az új, seleci és nyugat-djeletovci olajkutak termelésnövekedésének – köszönhetően lassult.

Az igazgatótanács elnöke hozzátette: ezt a kedvező időszakot a piaci pozíciók és tevékenységek további erősítésére kell használni, figyelembe véve, hogy nehéz hosszú távú előrejelzéseket tenni. A nettó adósság 2,026 millió kunára, az adósság és a tőke arányát tekintve történelmi, 15,3 százalékra csökkent. Áldott Zoltán kiemelte, hogy a tőkestruktúra nagyon erős, és az INA készen áll a stratégiai kihívásokra, valamint azokra a projektekre, amelyek pozitív értékeket hozhatnak a vállalatnak a jövőben. A középpontban a jövőben is a finomítók szerepelnek.

Újságírói kérdésre válaszolva Áldott Zoltán kijelentette, hogy az INA évek óta készült befektetni a rijekai finomítóba. A hosszú távú projekt értéke 400 millió euró, és a várakozások szerint javíthat az eladásokon, illetve 35-40 százalékkal növelheti a termelést. A projektet várhatóan az év végéig véglegesítik, majd jóváhagyatják. Kiemelte: a sziszeki finomító továbbra is veszteségeket könyvel el, és ez meglátszott az eredményeken is. A rijekai finomítóban – magyarázta az igazgatótanácsának elnöke – befektetési lehetőséget, jövőt és kifizetődő befektetést látnak, míg a sziszeki finomítóban a nem találtak ilyen kifizetődő lehetőséget.

“A vállalatnak védenie kell a saját érdekeit, és nem kifizetődő egyszerre két finomítót fejleszteni” – magyarázta, majd hozzátette, hogy a kormánnyal és a részvényesekkel a megoldási lehetőségeken dolgoznak, mindazonáltal a sziszeki finomítónak 160 milliós adóssága van, ami nem fenntartható. Az INA 49,08 százaléka a Molé, és a magyar olajtársaság rendelkezik az irányítói jogokkal is a vállalatban. A cég 44,84 százaléka a horvát államé.