close
Jól járt az Exxon a magasabb olajárral
Friss

Jól járt az Exxon a magasabb olajárral

A második negyedévben megduplázódott az ExxonMobil profitja: a tavalyi eredményhez képest a duplájára, 3,4 milliárd dollárra nőtt. “Ezeket a szolíderedményeket elsősorban a konszern által végrehajtott hatékonyságnövelő intézkedéseknek és a magasabb nyersolajáraknak köszönhetjük” – mondta Darren Woods, a cég igazgatótanácsának vezetője. A konszern bevételei 9 százalékkal 62,9 milliárd dollárra nőttek a második negyedévben, miközben a kitermelés volumene egy száűzalékkal csökkent.

A tavalyi év hasonló időszakához képest 20 százalékkal magasabb nyersolajár mellett az Exxon jelentősen csökkentette kiadásait is: az új beruházások mértéke, illetve a kutatásra és kitermelésre költött összeg 24 százalékkal 3,9 milliárd dollárra csökkent.

Az eredmények dacára az elemzők szkeptikusak: a világszerte magas olajkínálat miatt a kőolajára várhatóan nem lesz képes sokáig tartani a jelenlegi szintet. Emiatt az Exxon eredményeit is csalódással fogadta a piac: a részvények ára a pénteki kereskedésben két százalékot esett, összességében ebben az évben az Exxon papírok értékük 10 százalékát vesztették el.