close
Csőd szélén a venezuelai olajtársaság
Friss

Csőd szélén a venezuelai olajtársaság

Venezuela fontos válaszúthoz érkezett. A július 30-án esedékes választáson, ahol az Alkotmányozó Nemzetgyűlés tagjait választják meg, a jelenlegi rezsim számára az a legfőbb kérdés, hogy sikerül-e a Venezuelai Egyesült Szocialista Pártnak (PSUV), Maduro elnök pártjának megerősítenie a pozícióit az ország intézményeiben. A szavazási rendszer felülreprezentáltságot biztosít a falusi, vidéki területeknek, ami kedvező a PSUV számára, amely a városokban nem áll túl jól – ahogy azt a három hónapja tartó napi szintű zavargások is mutatják. A PSUV győzelme nagyobb szabadságot adna Maduro elnöknek, hogy megkerülje az ellenzéket, amely egyébként többségben van a venezuelai parlamentben – vélekedett Christopher Dembik, a Saxo Bank szakértője.

A chavez-i vonal számára mindenesetre megkezdődött a visszaszámlálás. Az országnak és az állami tulajdonú olajtársaságnak, a PDVSA-nak 10 milliárd dollárt kell visszafizetnie 2017-ben, ebből 6,6 milliárd dollár a PDVSA-t terheli. A társaságnak a hivatalos beszámolói szerint azonban csak 2 milliárd dollárja van az adósságszolgálatok rendezésére. Az olajtársaság rossz pénzügy helyzetére egyéb tényezők is utalnak: a múlt ősszel a társaságnak arról kellet győzködnie a kötvénytulajdonosokat, hogy adják hozzájárulásukat 2,8 milliárd dollárnyi kötvény futamidejének meghosszabbításához. Ez volt az első alkalom, hogy a PDVSA nem volt képes eleget tenni a pénzügyi kötelezettségeinek. És ha azt vesszük, hogy a nemzeti olajtársaság már jó ideje a kormány első számú fejőstehene, akkor egyenesen jön a következtetés, hogy a PDVSA csődje rövid időn belül államcsődhöz vezet.

Kína, amely Venezuela meghatározó finanszírozójává vált az elmúlt években, a válság kirobbanása óta nem segíti pénzügyileg az országot. Ha Kína rövid időn belül nem változtatja meg ezt az elhatározását – és tekintve a zavargásokat, valószínűleg nem fogja -, Venezuela rövid időn belül csődbe megy. Sok elemző azonban úgy véli, hogy ahhoz, hogy Venezuela túllépjen a jelenlegi rezsimen, szükséges állomás az államcsőd.