close
Hatalmas olajkészletre bukkantak Alaszkában
Egyéb - Olaj

Hatalmas olajkészletre bukkantak Alaszkában

Hatalmas olajelőfordulásra bukkant Alaszka északi partjainál egy kis amerikai olajtársaság, a kietrmelés azonban nem lesz egyszerű. Az első becslések 6 milliárd hordóról szólnak, amiből 1,8-2,4 milliárd hordó tűnik kutermelhetőnek, ezzel az állam olajtartalékai 80 százalékkal gyarapodtak.

A mező termelésbe álíltását nehezíti, hogy télen kell fúrni, a tervek szuerint mesterséges szigetekről, és valamilyen formában a partre kell szállítani a nyersolajat. A Caelus mintegy 800 millió doláros beruházással tervez egy 125 mérföldes vezetéket építeni, ami összeköttetést teremt a meglévő vezetékhálózattal. Nem könnyű a feladat – ismerte el a cég vezérigazgatója, de a Caelusnak a világ több pontján vannak hasonló adottságú mezői.

A cég jelentős támogatásra száímthat az államtól. Miután reménytelenül csökken az alaszkai olajtermelés és ezáltal a szövetségi állam bevételei, a kormány elszéntan keresi a megoldást az olajtermelés élénkítésére. A termeléscsökkenést időnként sikerült az álamnak megállítania, de belátható időn belül a visszaesésből finanszírozási problémák származnak majd.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.